Boeren vragen om oplossingen voor verdienvermogen
Pluimveehoudster Anne van Lith investeerde tien jaar geleden in een scharrelstal, maar heeft die investering nog niet terugverdiend. Haar eieren gaan vooral naar Duitsland. „Ik vraag me af welke oplossing politici hebben om de extra stappen richting duurzaamheid, die ik best wil zetten, ook over de grens betaald te krijgen.”
Mestafzet
Varkenshoudster Sabine Grobbink zet een groot deel van haar varkensmest af op haar akkerbouwgrond. Het ministerie van LNV heeft plannen in de maak om veehouders verplicht alle mest te laten verwerken bij te weinig grond. „We willen onze gescheiden mest juist direct in de omgeving afzetten en het werkt kostprijsverhogend.”
Natura 2000
Melkveehouder Bert de Boer zit met zijn bedrijf in een Natura 2000-gebied en zit vast aan een scheurverbod. „De doelstelling van zowel mij als de overheid is meer eiwit van eigen land, maar dat gaat zo niet lukken. En de waarde van het bedrijf is gedaald, maar daar staat geen schadevergoeding tegenover.”
Vergroening akkerbouw
Akkerbouwer Michiel van Andel waarschuwt de politici niet te hard van stapel te lopen met de vergroening in de akkerbouw. „Er is al veel mogelijk met verduurzaming maar pesticiden en kunstmest blijven nu nog nodig. Inzet daarvan is ook de eerste stap om voedselverspilling tegen te gaan.”
Ruimtelijke plannen
En akkerbouwer Jarno Rietema heeft last van de energietransitie en merkt dat landbouw niet goed wordt meegenomen in de afweging als het gaat om het gebruik van de ruimte. „Een grote energiekabel door onze grond gaat kwaliteitsproblemen opleveren voor onze akkerbouwproducten door verzilting. Ga goede grond niet vernielen met allerlei andere ruimtelijke plannen.”
Grote belangstelling
De politici gaan aan de hand van deze vijf praktijkervaringen met elkaar in gesprek. De belangstelling daarvoor is groot. Al ruim 2300 deelnemers hebben zich aangemeld. Wie het debat donderdagavond 18 februari om 20.00 uur wil volgen of later wil terugkijken kan zich gratis aanmelden.