Verlenging van 10.000 spuitlicenties in gevaar

Een dergelijke bijeenkomst erkent Bureau Erkenningen alleen mits deze door minder dan 25 personen wordt gevolgd. „Een veel te laag aantal. Daarmee komen duizenden licentiehouders niet aan de beurt. Bovendien houdt Bureau Erkenningen geen rekening met de mogelijkheden van online bijeenkomsten”, zegt De Ruijter.
Voor boeren wiens spuitlicentie is verlopen na 16 maart 2020 en die ten gevolge van de Corona-beperkingen onvoldoende bijscholingsbijeenkomsten hebben kunnen volgen, past de overheid een coulance-regeling toe. Dit betekent dat de betrokken teler zijn werkzaamheden voorlopig kan blijven uitoefenen. Deze coulance regeling geldt voor alle licenties gewasbescherming, mollen/woelrattenbestrijding en knaagdierbeheersing, met een einddatum tussen 16 maart 2020 en 30 april 2021.
Voor een verlenging dienen deze licentiehouders hun ontbrekende kennisbijeenkomsten te volgen vóór 1 mei 2021. Wanneer er voldoende kennisbijeenkomsten zijn gevolgd, wordt de licentie verlengd met ingang van de oorspronkelijke einddatum. Bureau Erkenningen verwacht dat met de innovatie en diversiteit aan kennisbijeenkomsten (volledig online, webinars en bijeenkomsten) deze verlenging van de coulanceregeling afdoende is. Agrodis waarschuwt dat dit niet afdoende zal zijn. Ze verwacht zelfs dat ettelijke duizenden licentiehouders op 30 april 2021 hun licentie verliezen.
Beperkingen
De bij Agrodis aangesloten toeleverende bedrijven ervaren tal van beperkingen bij het organiseren van de digitale verlengingsbijeenkomsten. In normale jaren houden zij gezamenlijk honderden bijeenkomsten voor klanten en licentiehouders. Fysieke bijeenkomsten voor houders van spuitlicenties kunnen in veel gevallen niet doorgaan. Om deze reden richten veel toeleveranciers zich op de mogelijkheden die online worden geboden.
In de huidige situatie keurt Bureau Erkenningen alleen online licentiebijeenkomsten goed als deze door maximaal 25 deelnemers wordt bijgewoond. Daarmee is de deelnemerscapaciteit heel beperkt. Agrodis waarschuwt licentiehouders om goed op te letten of zij wel op tijd de benodigde kennisbijeenkomsten kunnen volgen. Lukt dit niet voordat de coulanceregeling is afgelopen (30 april 2021) dan vervalt de spuitlicentie. Met de huidige opleidingscapaciteit, die nu heel beperkt is vanwege het lage aantal deelnemers, is de kans heel reëel dat dit gaat gelden voor een substantieel aantal spuitlicenties.
Overleg
Agrodis directeur Conno de Ruijter onderstreept desgevraagd dat reeds in vroeg stadium overleg is geweest met Bureau Erkenningen. „Die wilde eerst digitale bijeenkomsten voor maximaal 10 deelnemers toestaan. Dit is in de praktijk totaal onwerkbaar. Uiteindelijk verhoogde Bureau Erkenningen dit aantal naar maximaal 25 deelnemers.” Volgens De Ruijter zijn kwalitatief goede bijeenkomsten heel goed mogelijk bij een aanzienlijk grotere deelname dan de 25 die Bureau Erkenning als maximum stelt. „De digitale technieken voor grotere groepen zijn gewoon beschikbaar”, aldus De Ruijter.
Hij wijst erop dat dergelijke bijeenkomsten organiseren voor kleine deelnemersaantallen niet interessant is voor de betrokken bedrijven. „Om alle licentiehouders vóór 30 april aan de beurt te laten komen moeten ze bovendien bij wijze van spreken 24/7 deze bijeenkomsten houden. Je spreekt toch over enkele duizenden personen, tot maximaal mogelijk 10.000 personen die een dergelijk bijeenkomst binnen nu en 10 weken moeten volgen. Het is wel nog 10 weken, maar we zien duidelijk grote problemen op ons afkomen. Daarom trekken we nu reeds aan de bel.”
Geen gewasbeschermingsmiddelen
Degene die voor 30 april zo’n digitale bijeenkomst niet bijwoont beschikt vanaf 1 mei niet meer over de verplichte spuitlicentie. De Ruijter: „Dit betekent concreet dat aan deze personen geen gewasbeschermingsmiddelen meer mogen worden verstrekt en zij deze middelen ook niet meer mogen gebruiken.” De Ruijter roept licentiehouders op om snel opzoek te gaan naar een bijeenkomst en deze te volgen.
De Vereniging Agrodis behartigt de belangen van de toeleveranciers van de Nederlandse land- en tuinbouwsector, die een totaalpakket leveren voor een gezonde teelt. Bij de Vereniging zijn 30 bedrijven aangesloten die gezamenlijk ruim 150 vestigingen en circa 500 adviseurs in dienst hebben.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Agrodis, Bureau Erkenningen