‘Sneeuwbaleffect POC begint te komen’
Het binnen de POC gedekte areaal is door de toetreding van een aantal grotere telers sterk toegenomen. Exacte cijfers over het aantal hectares of leden dat inmiddels aan de organisatie is verbonden, wil Van der Eijk niet geven. „Een ledenaantal naar buiten brengen is nu niet in het belang van de POC. Bovendien heeft de coronasituatie de ledenwerving behoorlijk verstoord, het aantal leden is daarmee momenteel niet representatief.”
Vorig jaar gaf de POC aan dat de organisatie in de nieuwe regelgeving tot 80 procent van de boeren mag vertegenwoordigen. Die ambitie is nog niet gehaald. Maar zoveel is ook niet nodig om succesvol te zijn, vindt de secretaris. „Ik denk dat we met 1.500 leden al veel succes kunnen boeken. Ieder stapje dat we maken, vergroot onze positie. De potentie is groot.”
Belgische POC
De reuring die in Nederland is ontstaan door de oprichting van de POC heeft ook de Belgische akkerbouwers bereikt. „Op uitnodiging van de Belgische Boerenbond gaan we ons daar presenteren. Zij gaan ook onderzoeken of ze een POC kunnen oprichten, vergelijkbaar met onze organisatie.” Ook in Frankrijk zijn er telersverenigingen die gereed zijn voor de transitie naar producentenorganisatie voor de consumptieaardappelteelt, aldus Van der Eijk.
Krachtenbundeling en kennisdeling zijn de voornaamste doelen van de POC. De organisatie kijkt daarbij heel sterk naar een systeem zoals dat in de Verenigde Staten door de United Potato Growers of America wordt gehanteerd. Dit model gaat uit van drie tools: Als er te veel aanbod van aardappelen is, wordt er een alternatief afzetkanaal gezocht, er wordt gestuurd op areaal en als derde tool transparantie. „De telers weten net zo veel als de verwerkende industrie, ze zitten op het zelfde kennisniveau als het gaat om de markt.” De POC wil dit model ook in Nederland en zelfs breder in de EU opzetten.
Meer gelijkwaardige partner in de keten zijn
De POC is een initiatief van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), gesteund door de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) en volledig zelfstandig. Doel is boeren samen te brengen om zo een meer gelijkwaardige partner in de keten te zijn. De POC regelt niet de afzet, maar onderhandelt namens de leden over contractvoorwaarden en vooral betere prijzen. De teler blijft zijn eigen afnemer en afzetstrategie kiezen.
De POC wil bij aardappeltelers vooral hameren op bewustwording, zegt Van der Eijk. „Let goed op waar je voor tekent. Denk niet dat er geen onderhandelingsruimte is, want die is er wel. Basis daarvoor is dat telers beter weten wat er in de markt speelt. En daar zijn wij voor.”