Koudegolf in Europa heeft geen grote gevolgen voor graanopbrengst
De koudegolf van 7-15 februari zorgde voor strenge vorst, vooral in Noord-Europa, waaronder Noord-Polen, Duitsland, de Benelux en Noord-Frankrijk, met temperaturen die daalden in verschillende regio's tot het laagste in 50 jaar. Maar de negatieve impact voor wintergewassen was beperkt door de sneeuwbedekking, die de gewassen beschermde tijdens de koudste periodes.
Vorstschade
Er wordt verwacht dat er enige vorstschade is opgetreden in West-Duitsland, Oost-Frankrijk, Hongarije, Zuidoost-Europa en Turkije, in gebieden zonder noemenswaardige sneeuwbedekking en waar de vorsttolerantie slecht ontwikkeld was als gevolg van de heersende, warmer dan gebruikelijke omstandigheden voorafgaand aan de koudegolf.
Tarwe was maandag weer volatiel op de CBOT (Chicago) en herstelde zich van de verliezen van vrijdag. De markt wordt nog steeds beïnvloed door de koudegolf die afgelopen week plaatsvond in de VS. De impact op de uiteindelijke graanopbrengst is nog niet bekend, waardoor de markt vorige week erg nerveus werd. Bovendien voorspelt de USDA op het Outlook-forum dat de VS-tarwevoorraad zou kunnen blijven krimpen in 2021, aangezien de productie stabiliseert (ondanks een iets groter tarwe-areaal) en de consumptie hoog zal blijven. In deze context is er geen ruimte in de Amerikaanse balans voor een weersprobleem, zoals uitwinteren door de strenge vorst, een hittegolf of droogte in een deel van het land.
Krappe EU-graanbalansen
Tarwe steeg maandag licht op Euronext, ondersteund door het vooruitzicht van een krappe EU-graanbalansen aan het eind van het seizoen 2020/21. EU registreerde een teleurstellende tarweoogst in 2020 en dit wordt gecombineerd met een sterke exportvraag, vooral gedreven door China. In de periode 01-07-2020 tot en met 21-02-2021 bedroeg de EU-export bijna 16,6 miljoen ton, iets boven het 5-jarig gemiddelde en relatief hoog gezien de slechte oogst.
De export duwt progressief de EU-graanbalansen naar beneden met als gevolg dat de prijzen stijgen. Duurdere tarwe kan de export temperen. De tarweprijs FOB Rouen is inmiddels duurder dan de tarwe uit de Zwarte Zee regio. Als de prijsvertraging in de Zwarte Zee doorzet zal het bullish potentieel van de Europese tarwe worden beperkt.