'Verbod op uienteelt op pachtgronden van waterschap is bizar'
Waterschap Vechtstromen verbiedt boeren die met ingang van dit jaar grond pachten van het schap lelies, bollen of uien te telen. Daarnaast heeft het algemeen bestuur besloten dat het gebruik van glyfosaat op deze percelen verboden is. Het algemeen bestuur van de overheidsinstantie heeft de beleidsnota voor het grondbeleid aangepast. Dat gebeurde nadat er een motie werd aangenomen om glyfosaat uit te sluiten voor nieuwe pachtcontracten.
Van Wenum is verbijsterd over dit besluit. „Ik vind het wel heel ver gaan als een waterschap kan bepalen wat een akkerbouwer wel of niet kan telen.” Hij vraagt zich af wat een dergelijk standpunt zal betekenen voor het draagvlak van de waterschappen onder de boeren. „Boeren zijn de grootste betalers van waterschapslasten. Op deze manier haal je het draagvlak voor de schappen onderuit.”
Ontmoedigingsbeleid middelengebruik
Volgens een woordvoerder van Vechtstromen komt het besluit voort uit een brede discussie over het ontmoedigen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de percelen die in eigendom zijn van het schap. Het verbod op het gebruik van glyfosaat was vrij snel duidelijk, over de andere teelten is langer gediscussieerd. Uiteindelijk is gekozen voor een verbod op de teelt van bollen, lelies en uien omdat, aldus de woordvoerder, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in deze teelten het grootst zou zijn.
Ook Bayer Crop Science, één van de bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen op basis van glyfosaat maakt, betreurt het besluit van het waterschap. Het bedrijf wijst erop dat herbiciden op basis van glyfosaat behoren tot de meest grondig bestudeerde middelen op aarde. „Juist de grote hoeveelheid kennis over de werking van het product is een belangrijke reden waarom boeren over de hele wereld op deze producten blijven vertrouwen.”
De maximale pachtperiode bij Vechtstromen is vier jaar. Boeren moeten landschapselementen op en langs de pachtgronden in stand houden.