Vrees voor herhaling vorig voorjaar in cichoreiteelt
Om de teelt aantrekkelijk te houden, is een opbrengst van 10 ton inuline per hectare nodig. Maar deze opbrengst werd vorig jaar bij lange niet gehaald vanwege de moeilijke start van het groeiseizoen door het extreem droge weer. Met overzaai of areaal uitval als gevolg, met name in Zuidwest-Nederland. Niet alleen de opkomst van het gewas werd belemmerd, maar ook de onkruidbestrijding, zo werd duidelijk tijdens een webinar van de Telersvereniging Inulinecichorei.
Te koud beregeningswater
Beregenen bij de zaai helpt. Maar afgelopen jaar is ook gebleken dat een goede opkomst daarmee toch niet is gegarandeerd, met name op kleigrond. Mogelijke oorzaken van tegenvallende resultaten met beregening zijn te koud beregeningswater en te diep zaaien (dieper dan 1 centimeter). Eenmaal gestart met beregenen is het van belang te blijven beregenen zolang de weersverwachting weinig of geen regen berekend (niet meer dan 10mm per keer en niet bij koud weer). Maar zodra de kiemplantjes boven komen moet onmiddellijk met beregenen worden gestopt, luidt het advies van het IRS.
Dacom teeltoptimalisatie
Dit onderzoeksinstituut verwacht de komende jaren opbrengstverhoging door rassenveredeling en innovaties, met name op het gebied van mechanische onkruidbestrijding. Een ander voorbeeld van een innovatie is het gewasgroeimodel van Dacom, dat biomassabeelden van het cichoreigewas maakt en dit vergelijkt met de verwachte groei op basis van het weersverloop en de weersverwachting. Naast deze teeltmonitoring biedt de Dacom computersoftware ook mogelijkheden om de bladgezondheid bespuiting en de bestrijding van meeldauw en sclerotinia te optimaliseren.
De Dacom teeltgegevens leveren bovendien nieuwe teeltinzichten op. Bijvoorbeeld over de relatie tussen de voorvrucht en de opbrengst. Een maaigewas als voorvrucht levert 3-6 procent extra inuline opbrengst op, vergeleken met een rooigewas. Dit is gebaseerd op een gemiddelde van 5 jaar en van telers verspreid over heel Nederland op klei en zand.
Meer mechanische onkruidbestrijding
De grootste bedreiging voor de teelt vormt het gewasbeschermingsmiddelen pakket, dat voortdurend onder druk staat. Een combinatie van branden en wiedeggen biedt mogelijkheden bij de start van de teelt en gaandeweg het groeiseizoen, al dreigt hierdoor ook opbrengstderving door gewasschade. Bovendien blijven er in de beginfase periodes waarbij succesvolle onkruidbestrijding niet zonder herbiciden kan, stelt het IRS. Nieuwe middelen kunnen gewasschade veroorzaken. Er zijn tolerante rassen op de markt maar de opbrengst van deze rassen is lager dan gemiddeld.