Column: Karin Bergmans-Elshof: Denk groter, denk Parijs
Met Team Agro NL kijken we terug op een goed bekeken Landbouwverkiezingsdebat waarbij een goede poging werd gedaan om voorbij de polarisatie te komen. Ook andere partijen organiseren online-bijeenkomsten rond het thema landbouw en voedsel. In anderhalf jaar tijd staat het thema dan ook prominent in menig partijprogram.
Want hoe het nu gaat, dat kan kennelijk écht niet meer. Failliet systeem. Het moet radicaal anders. Partijen buitelen over elkaar heen met rapporten en ideeën. En werkelijk allemaal hebben ze het beste met de boeren voor. Die arme drommels aan het handje nemen en uit het vastgelopen systeem helpen. Als slachtoffers. Bulk produceren is achterhaald. Die boeren zijn kennelijk inwisselbaar, zij die denken in spanten in plaats van in klanten.
Groen Links meent dat wij daarmee de strijd gaan verliezen. Want bulk en kwaliteit zouden tegenstellingen zijn. Onzin. Ook streekproducten moeten een bepaalde omvang hebben. Zelfs de voedselbank haalt zijn neus op voor kleine hoeveelheden. D66 roept de klimaatdoelen te gaan halen met zelfs een flinke schep er bovenop. Kringlooplandbouw wordt de norm, en natuurlijk halvering van de veestapel. Megastallen? Boe! Maar Nederland is klein, denk eens groter dan die postzegel. Vanuit buitenlands perspectief doen wij niets anders dan kleinschalige, regionale productie voor West-Europa.
In het klimaatakkoord van Parijs staat óók dat de voedselproductie niet in gevaar mag komen
Veel partijen zijn bepaalde details uit het klimaatakkoord van Parijs kennelijk ‘vergeten’. Daarin staat namelijk niet alleen dat we klimaatgerichte maatregelen moeten nemen, maar óók dat dat op zo’n manier moet, dat deze de voedselproductie niet in gevaar brengen. Veestapel halveren? Ons vee loopt het meest op marginale gronden, waar geen fatsoenlijke akkerbouw mogelijk is. En vanwege ons klimaat met maar weinig zonuren telen we in Nederland bijvoorbeeld voornamelijk voertarwe en veel minder baktarwe. Nóg meer landbouwgrond per jaar naar natuur dan maar?
Laat het volgende dan eens goed tot u (lees: de politiek) doordringen: ook zónder export van landbouwproducten hebben we te weinig gronden om onze eigen bevolking te voeden. Er is twee keer zoveel nodig om in ons eigen voedsel te kunnen voorzien! Zelfs zonder ‘Parijs’ is minder landbouw dus niet slim. China bijvoorbeeld snapt het belang van eigen voedselzekerheid veel beter. Terug naar onze verkiezingen. Ik weet nog steeds niet helemaal zeker waar ik op ga stemmen, wél waar ik niet op ga stemmen. Ik heb gelukkig nog even.