
Wat zijn de gevolgen van vorst en en sneeuw op graanschimmels.
Hoe komt uw tarwe de winter uit?

Door het winterweer, met zelfs matige tot strenge vorst, zal de wintertarwe straks bruin de winter uitkomen. Met name daar waar de tarwe geen bescherming van een sneeuwdek had, zullen de gevolgen van de vorst duidelijk zichtbaar zijn. De bladeren zijn dan droog gevroren en bruin verkleurd.
Zodra in het voorjaar de temperaturen weer oplopen, zal de tarwe gewoon weer uitlopen. Voordeel is dat een groot deel van de aanwezige bladziekten, met name Septoria, ook weggevroren zijn. Gele roest is een zogenaamde obligate parasiet. Een schimmel, die alleen op levende plantendelen terug te vinden is. Ook gele roest zal daarom dit voorjaar niet vroeg te vinden zijn.
Maar dit betekent niet dat er later in het groeiseizoen geen aantasting van gele roest kan ontstaan.
Er zijn maar relatief weinig roestsporen nodig om een tarweplant al behoorlijk te infecteren, waarna roest zich in korte tijd snel kan uitbreiden. Een explosieve toename van gele roest zien we vaak pas begin mei. Juist de aantastingen later in het seizoen op de bovenste bladeren en de aren kunnen leiden tot opbrengstdervingen van wel 40 tot 50%.
Kies dus voor een sterk middel wat roest degelijk aanpakt en het gewas lang beschermt! Elatus Era® laat al jaren een uitmuntende werking op roest zien en kan zowel vroeg, op T1 als op T2 worden ingezet.
Een proef uitgevoerd in 2020 in Noord-Groningen laat het voordeel van de juiste toepassing duidelijk zien:
meer opbrengst

Controleer regelmatig het gewas en probeer bladziekten te voorkomen.
Ons advies: Ga in tarwe altijd voor een toepassing met Elatus Era
op T1 met een dosering van 0,75 l/ha
of op T2 met een dosering van 1,0 l/ha