‘Jurisprudentie versterkt positie pootgoedteler in strijd tegen bruinrot’
Uitspraak rechter: Eigenaar haspel aansprakelijk voor vermogensschade na overwaaien water naar pootgoed
Twee rechtbanken, waarvan één in Noord-Holland, hebben recent in een dergelijke zaak de betreffende pootgoedtelers schadeloos gesteld voor dit waardeverlies, door de eigenaar van de haspel aansprakelijk te stellen. De betreffende telers hadden eerst geprobeerd de zaak onderling op te lossen, maar kwamen er niet uit. Daarom besloten ze hun zaak voor te leggen aan de rechter. Het bleek een lastige zaak voor de rechters: pas na vier jaar kwam er een uitspraak.
Voorzitter Peter Berghuis van de LTO-werkgroep Pootaardappelen is blij met deze uitspraak van de rechters. „Dankzij deze uitspraak staat de pootgoedteler veel sterker in de strijd tegen bruinrot. Dit is goed nieuws voor de teler en de sector.”
Bewijsmateriaal
Hij benadrukt het tijdens de webinar van zijn werkgroep, donderdagavond, nog maar eens: „Pootgoed kan echt geen oppervlaktewater gebruiken.” Hij roept akkerbouwers dan ook op een collega er op aan te spreken als ze zien dat water vanuit een haspel dreigt over te waaien naar pootgoed. Bewustwording is hierin belangrijk. „En als je ziet dat het gebeurt, dat er water overwaait naar pootgoed: maak foto’s, licht de keurmeester van de NAK in, zodat je bewijsmateriaal hebt.”
Pootgoed dat is beregend met met bruinrot besmet oppervlaktewater loopt geen aan het gewas zichtbare schade op. De vermogensschade is echter groot, omdat deze pootaardappelen de status pootgoed verliezen.
Clausule
Berghuis roept akkerbouwers verder op om in hun aansprakelijkheidsverzekering een clausule op te nemen voor vermogensschade. „Heb je die clausule niet, dan moet je zelf betalen, als je per ongeluk een hoekje pootgoed van je buurman mee beregent.”
Het aantal bruinrotbesmetting staat dit seizoen nog steeds op nul. „Dat stemt ons heel positief.” Alle incidenten van de afgelopen jaren waren te herleiden naar besmet oppervlaktewater. „Dat is en blijft heel gevaarlijk.”
Drainage
Er is nog steeds onduidelijkheid over de mogelijke rol van drainage als mogelijke introductieroute voor bruinrot. In een aantal gevallen is drainage in theorie de waarschijnlijke oorzaak van de besmetting, maar zekerheid is er niet. Er is tot nu nog geen onderzoek gedaan naar drainage als verspreidingsroute, terwijl er steeds meer technieken komen om drainage actief te gebruiken bij de watervoorziening. „We moeten beducht zijn voor drainage.”