Eind volgende week ligt veel klei zaaiklaar
Weliswaar heeft de passage van een koufront gisteravond voor aanzienlijk frisser weer gezorgd, maar de barometer blijft onveranderd hoog staan. Bijna de hele komende week. De temperatuur bereikt normale waarden voor de tijd van het jaar, al is op een enkele dag midden volgende week op de zandgronden in het binnenland opnieuw 15 ⁰C mogelijk. ’s Nachts bestaat er kans op lichte nachtvorst, maar ook niet meer dan dat.
Bemesten en graan zaaien
En de kans op neerslag is heel klein. Al blijven er altijd verrassingen mogelijk. Gisteravond viel in een smalle strook van Oost-Brabant richting de Gelderse Achterhoek ook meer regen dan verwacht: 5 tot op een enkele plaats bijna 15 mm. Gezien deze neerslagverwachting ligt het voor de hand om te gaan bemesten en eventueel zomergraan te zaaien.
Weliswaar is het de komende week minder warm voor de tijd van het jaar dan de afgelopen dagen, maar ook de komende week schijnt de zon uitbundig. Zeker op de noordelijke klei waar in februari weinig neerslag is gevallen is de kans groot dat eind volgende week ook de grond op 10 centimeter diepte een flink eind is opgedroogd.
Klik hier om de neerslagkaart van februari te bekijken
Bieten zaaien rond 10 maart
Eind volgende week komt de datum van 10 maart dichtbij. Dan staat waarschijnlijk niets een zeer vroege maar voorspoedige start van de bieten-en uienteelt nog in de weg. Vanaf 10 maart is het risico op schieters geen reden meer om te wachten met het zaaien van bieten. Voor die tijd raadt het IRS af om bieten zaaien. Rond 10 maart zaaien en daarna een wisselvalliger weertype met voldoende regenval zou een perfect scenario zijn en bovendien zeker niet ondenkbaar. Het KNMI schat de kans op wisselvallig weer rond 10 maart op dit moment namelijk in op 60%.
Stevige nachtvorst is in de tweede helft van maart en in april bepaald niet uitgesloten. Maar pas gekiemde bieten en uien kunnen wel een beetje vorst verdragen. Blijft het ook na 10 maart onverminderd droog, dan dreigt net als vorig jaar een keiharde verdroogde toplaag. Des te meer reden om vroeg te beginnen met zaaien.