SESVanderHave lanceert bietenras met resistentie tegen Meloidogyne chitwoodi, KWS volgt
Oplossing voor chitwoodi via resistent bietenras komt steeds dichterbij
Voor SESVanderHave komt hiermee de eindstreep van jarenlang onderzoek in zicht. Het nieuwe ras - nog onder nummer - deed het eerder in de kastoetsen al heel goed, en ook de eerste praktijkervaringen in veldproeven zijn positief: het ras heeft een erg hoog niveau van resistentie tegen chitwoodi aangetoond. Uit intern onderzoek komt naar voren dat het ook wat doet tegen fallax.
Tweede jaar
Het ras is vorig jaar bij twee telers als proef gezaaid en dit jaar is het op kleine schaal verkocht aan telers die problemen hebben met chitwoodi. Volgend jaar mag er maximaal 1.000 hectare van worden gezaaid. Het ras zit in het tweede jaar van registratie. Het nieuwe ras van KWS zit in het eerste onderzoeksjaar. Hiervan zijn dan ook nog geen resultaten bekend.
Het resistentieniveau is volgens Leendert Hanse van SESVanderHave vergelijkbaar met zwarte braak. „Dat is wat we wilden; we zochten een ras dat pootgoedtelers kunnen inzetten in de rotatie en wat een vergelijkbaar resultaat oplevert als zwarte braak. Het voorkomt dat telers andere duurdere maatregelen moeten nemen tegen chitwoodi.” De suikeropbrengst blijft nog wel een aantal procenten achter bij een gangbaar ras. „Het ras heeft dan nog ook niet direct meerwaarde voor de bietenteelt. Met dit ras willen we juist de verbinding zoeken met andere teelten: doordat het in slimme bouwplannen kan worden ingezet in gebieden waar pootgoedtelers veel problemen kennen met chitwoodi. Daar kun je als teler voordeel uit halen.”
Pootgoedsector bij met 'medicijnteelt'
De pootgoedsector is blij met de komst van deze nieuwe bietenrassen. „Ze brengen misschien nog niet een volwassen suikeropbrengst, maar met deze medicijnteelt kun je wel heel veel opruimen. Deze rassen kunnen voor probleempercelen een oplossing zijn”, zegt Klaas Schenk van de LTO-werkgroep Pootaardappelen.