Corona tempert ook Belgische aardappelverwerking: -4 procent
De markt was in seizoen 2019/2020 nog in evenwicht, maar de wereldwijde lockdown als gevolg van de coronacrisis leidde tot een stevige onbalans. Door het uitblijven van de vraag vanuit de horeca en food service daalde de aardappelprijs op de vrije markt naar het niveau van veevoer.
De Belgische aardappelketen liet de afgelopen decennia voortdurend een sterk stijgende lijn zien in de verwerking van aardappelen tot onder meer frites en vlokken. De vraag vanuit de hele wereld nam alleen maar toe. In 1995 werd 500.000 ton aardappelen verwerkt tot frites, in 2019 was dat maar liefst 5,43 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van Belgapom.
Grootste klap voor gekoelde frites
De klap was het grootst in de productie van gekoelde frites: 66.000 ton minder geproduceerd, goed voor een verlies van 18,7 procent. Het productiecijfer in het segment diepgevroren frites liep terug met bijna 100.000 ton (van 2,23 miljoen ton naar 2,13 miljoen ton), een verlies van 4,5 procent. In de andere producten (pureeproducten, chips, vlokken en granulaten) was de daling beperkt tot 11.000 ton (van 684.000 ton tot 671.000 ton), een afname van 2 procent.
De crisis leidde ook tot een afname van de investeringen met 248 miljoen euro (-15 procent) in de verwerkende industrie. Hierdoor kreeg ook de werkgelegenheid forse klappen.
Belgapom heeft de hoop dat 2021, met name de tweede helft van het jaar, nieuwe kansen biedt, zeker nu er op grote schaal wordt gevaccineerd tegen Covid-19. Het heropenen van de horeca is volgens de organisatie van groot belang voor de Belgische aardappelverwerkende industrie.
Nederland
In vergelijking met Nederland bleven de effecten van corona op de verwerkende industrie beperkt. In Nederland was sprake van een teruggang van 12,2 procent, zo liet de Vavi, de vereniging voor de aardappelverwerkende industrie, eerder weten. Volgens Belgapom is dit verschil vooral te verklaren uit het feit dat de Belgische industrie zich meer richt op de retail dan de bedrijven in Nederland en Frankrijk.