Aanpak schadelijke aaltjes in uienteelt
Uien zijn niet altijd goede waardplanten voor aaltjes. Aaltjes vermeerderen niet of nauwelijks in de teelt zelf. Maar uien kunnen wel veel schade ondervinden door het aanprikken van de aaltjes. Voornamelijk in de beginfase van de teelt. Dit kenmerkt zich in het achterblijven van de groei tot het wegvallen van planten.
Aaltjes die schadelijk kunnen zijn in de uienteelt:
Bekijk hier een overzicht van schadelijke aaltjes in uien.
Gemiddeld genomen komen deze aaltjes voor op lichtere gronden. Maar niet alleen op zandgrond. Ook op lichtere kleigronden (<25% afslibbaar) kunnen deze aaltjessoorten prima vermeerderen en ook aanzienlijke schade aanrichten. Stengelaaltjes komen daarnaast ook op de zwaardere kleigronden (>25% afslibbaar) voor. Zie voor meer informatie het aaltjesschema voor uienteelt.
Aandachtspunten om aaltjesschade aan te pakken:
- Ken de voorgeschiedenis van het perceel
Zijn er signalen van aaltjesschade geweest in de voorgaande jaren en zijn de voorvruchten, inclusief groenbemesters, gunstig geweest? In een voorvrucht als gras of graan kan Meloidoigyne naasi zich sterk vermeerderen, terwijl er geen schade is te zien in het gras of de graan zelf. Maar in de uien die erna komen, is wel heel snel schade te zien! - Neem een grondmonster
De beste indicator voor de aanwezigheid van schadelijke aaltjes is een actueel grondmonster. - Maak een keuze om eventueel een nematicide toe te passen bij zaai van de uien.
De etiketdosering van Vydate 10G is 20 kg per hectare in de rij toegepast tijdens het zaaien. Ter bescherming tegen schadelijke aaltjes in de jeugdfase van het gewas werkt Vydate 10G tegen alle aaltjes op alle grondsoorten. Bij een serieuze besmetting met stengelaaltjes kan ondanks de toediening van Vydate 10G later in de teelt alsnog flinke schade optreden. Het beste advies in dit geval is geen uien telen op dit perceel.