Brussel akkoord met tijdelijke maximale residulimiet voor CIPC
Het Commissiebesluit is goed nieuws voor de aardappeltelers want het gangbare gebruik van CIPC laat zelfs bij grondige reiniging nog steeds sporen na in de bewaarplaatsen.
Monitoring
De tijdelijke limiet van 0,4 ppm zal gelden vanaf 2 september 2021. Daarna zal de Commissie deze kwestie opnieuw evalueren op basis van de monitoringgegevens. Die moeten uiterlijk op 31 december 2021 bij haar binnen zijn. Op het einde van elk volgend jaar verwacht de Commissie een verslag over de ontwikkeling en toepassing van de reinigingspraktijken.
CIPC werd tientallen jaren gebruikt om aardappelen langer te kunnen bewaren. Er zijn intussen verschillende alternatieven op de markt, maar de aardappeltelers ondervinden er nog steeds last van. Dat komt omdat het product zich heeft weten vast te zetten in het materiaal dat gebruikt wordt om aardappelen in de schuren en in de loodsen, waar het wordt bewaard. CIPC-kristallen kunnen nog jarenlang neerdwarrelen en de aardappelen die daar worden bewaard, besmetten.
Reinigingsprotocol
Dat de Commissie akkoord is gegaan met de tijdelijk verhoogde maximale residulimiet is te danken aan het reinigingsprotocol dat werd opgesteld door de Europese aardappelverwerkende industrie, de aardappelhandel en de overkoepelende Europese landbouworganisatie Copa / Cogeca. Het reinigingsprotocol werd in het najaar van 2020 al door veel bedrijven nageleefd. Door de wisselende weersomstandigheden en de coronacrisis lukte dat andere bedrijven niet omdat de opslagloodsen niet op tijd leeg waren voor een grondige reiniging.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Susan Rexwinkel