Fotoserie: Effecten van een groenbemestermengsel bij Niet Kerende Grondbewerking
Op het akkerbouwbouwbedrijf van de firma Bil in Kerkwerve op Schouwen Duiveland (Z) zijn in 2020 verschillende TerraLife® groenbemestermengsels gezaaid. Sjaak en dochter Nicole Bil hebben ervaring met TerraLife® want ze zijn, naast akkerbouwer, ook werkzaam als teeltadviseur zaadproductie bij DSV zaden.
Ze hebben dit jaar besloten om aan Niet Kerende grondbewerking (NKG) te doen. ‘’Vanwege de drogere voorjaren willen we meer vocht in de grond”, aldus Nicole Bil.. ‘’Door het groenbemester gewas te laten staan is er een betere aansluiting met de ondergrond en daardoor hopen we op een betere vochthuishouding in het vroege voorjaar.”
2 TerraLife® mengsels vóór aardappelen
Omdat dit nieuw is hebben ze gekozen om 4 mengsels uit te proberen (per gewas 2) zodat ze per gewas een keuze kunnen maken voor de toekomst.
‘’Voor de teelt van aardappelen hebben we gekozen voor TerraLife® N-Fixx 50 en SolaRigol TR. Voor de teelt van bieten voor TerraLife® Betamaxx TR en voor BetaSola” vertelt Nicole..
Nicole licht de keuzes toe: “we willen dat de groenbemester wel zijn werk doet, namelijk het opslaan van organische stof, vasthouden van stikstof, verbeteren van de bodemstructuur maar dat in het voorjaar geen problemen ontstaan in de voorbereiding van het hoofdgewas.”
Er is voor TerraLife N-Fixx 50 gekozen omdat deze bestaat uit componenten die heel vorstgevoelig zijn, maar ook organische stof opleveren. Belangrijke componenten in de N-Fixx zijn facelia, vlinderbloemigen, zonnebloem.
De soorten in de TerraLife®N-Fixx vriezen in de winter af waardoor in het voorjaar geen extra bespuiting nodig is voor de hoofdteelt en ook geen bewerking noodzakelijk als er te weinig vorst is om in de winter met de trekker het land te bewerken. “We hebben nu ook een paar stroken niet bewerkt om straks het verschil in bewerkbaarheid te zien. Facelia en zonnebloem leveren veel organische stof. Na de vorst zijn alleen de klaver en wikke nog te zien in het perceel” vertelt Nicole..
Daarnaast is er TerraLife® SolaRigol ingezaaid. Dit is het meest gebruikte TerraLife® mengsel in het zuidwesten. SolaRigol wordt veel ingezet als bodemverbeteraar. Er zijn diep en ondiep wortelende soorten. Er is een goede balans tussen vlinderbloemige en niet vlinderbloemigen. De Deeptill Tillage Rammenas maakt grote knollen en laat veel organische stof na. Het is een mengsel dat iets later gezaaid kan worden dan de N-Fixx terwijl het zich nog goed kan ontwikkelen.
2 TerraLife mengsels vóór bieten
‘’Voor de teelt van bieten kozen we voor twee mengsels die geschikt zijn voor de bietenteelt. Als eerste de TerraLife® Betamaxx TR.” Dit TerraLife® mengsel is speciaal voor de teelt van bieten en past goed op gronden met een wat hogere pH. Het mengsel bevat veel vlinderbloemigen en is vrij vorstgevoelig. Als op het eind van de teelt de groenbemesters afgestorven is dan is het land goed geschikt voor de bietenteelt. Het advies is om dit mengsel te gebruiken als er geen problemen zijn met bietencystenaaltjes of als er resistente bietenrassen worden ingezet.
Als 4e groenbemester is de TerraLife® BetaSola gezaaid. Deze bevat 2 soorten bladrammenas, alexandrijnse klaver, wikken, niger en Japanse haver. In deze groenbemester viel het op dat dit jaar juist de Alexandrijnse klaver en de bladrammenas de strenge winter deels hebben overleefd.
Schijveneg tijdens koudegolf
“Drie weken geleden tijdens de koudegolf zijn de groenbemesters bewerkt met een schijveneg. Met de schijveneg is de toplaag van de grond bewerkt. Hierdoor ligt de grond meer open en hebben alle componenten een tik gekregen zodat ze verder konden afvriezen, dat kwam mooi uit”” geeft Nicole Bil aan. Het goede groenbemesterseizoen en daarbij de strenge vorst heeft ertoe geleid dat de bodemstructuur er voor het nieuwe seizoen heel goed bij ligt.
Ben je niet bang voor opslag? Nicole is niet bang voor opslag “soorten die andere jaren er nog stonden zijn nu afgevroren.
Ook voor de bieten kunnen we nu een fijn zaaibed maken.”
De familie Bil is ervan overtuigd dat groenbemestermengsels een meerwaarde zijn voor de bodem en het volggewas. De bodem wordt er beter van. “Je moet je groenbemester wel telen als een hoofdteelt. De keuze voor je groenbemester, het zaaitijdstip en de invloed op het volggewas zijn belangrijke aandachtpunten in de keuze van je groenbemester,” licht Nicole toe.. De beschikbare TerraLife® groenbemesters bieden voldoende keuzemogelijkheden die passen in hun bedrijfsvoering.