Column: Henk Nienhuis: Half verhaal, halve waarheid
Eind jaren zeventig zou dat radioactieve afval zo maar even veilig in onze Noordelijke zoutkoepels worden opgeslagen. Intussen weten we hoe veilig veilig is. Bij de gaswinning storten lege holtes in, er komen scheuren in ondergrondse aardlagen en bovengronds in onze muren en drainage. Niks stabiele en veilige holtes dus, die radioactiviteit komt zo naar boven en besmet ons grondwater.
Beregenen uit putten die bij ons al gauw zo’n 80 meter diep zijn, wordt meteen onmogelijk. Een ongeluk bedreigt meteen grootschalig het verbouwen van onze voedselgewassen en de drinkwatervoorziening. Een gevaar voor vele generaties na ons. Nederland komt met bouwplannen in de Eemshaven, Duitsland gaat op massaal over op gas en sluit zijn kerncentrales.
Cosun is mooi bezig in Groningen, door groengas te maken uit bietenafval
Onze Groninger gasvelden mogen dan wel gesloten worden, maar er zitten nog steeds grote hoeveelheden in onze aardlagen. Vanuit de Scandinavische en Russische velden kan nog eeuwen worden geleverd. De infrastructuur aan leidingen ligt er al. Waarom dan geen handel drijven met de Russen? We zijn toch een handelsnatie? Gas importeren en voedsel verkopen aan het Oostblok. Een win-win-situatie, lijkt mij.
Dan is er nog de mogelijkheid en kennis energie te halen uit onze landbouwgewassen. Met als uitgangspunt goede landbouwgrond behouden voor voedselproductie. Cosun is mooi bezig in Groningen, door groengas te maken uit bietenafval. Een schoolvoorbeeld van kringloop. En uit suikerriet kan nog veel meer bio-ethanol worden gemaakt.
Het zijn mooie mogelijkheden om een stuk veiliger energie te maken. Dan hebben we het niet over biomassa uit ‘biologisch afbreekbaar’ organisch materiaal als hout en pellets. Hout kappen in de Baltische Staten voor biomassacentrales van Vattenfall en dan met Europese landbouwsubsidies weer nieuwe bossen aanplanten?
Sluwe verhalen, maar halve waarheden…