Jan Knook werkt paar centimeter diep met Kuhn Biomulch
Knook betrok zijn Biomulch via mechanisatiebedrijf Weevers uit Zeewolde. „Ik sprak erover met landbouwadviseur Christoffel den Herder. We hebben de eerste machine ter demonstratie in Nederland. De machine werkt mooi op mijn land. Vorige week gebruikten we de machine op een demo bij Swifterbant. Dat is lichtere grond. Hij reed daar met 8 kilometer per uur. Op mijn zwaardere grond rijden we er 5 kilometer per uur mee.”
Hapjes uit de grond
De capaciteit van de machine is flink, zonder dat er een zware trekker voor hoeft. Knook: „Hij neemt als het ware hapjes uit de grond, snijdt de stoppel af en mengt alles in kleine stukjes in de bovenlaag.” Dat gebeurt op een diepte van maar 2,5 tot 3 centimeter bij vlak liggend land. Het past bij het niet-kerende systeem van de akkerbouwer. „Je roert zo min mogelijk in de grond en werkt de groenbemester ondiep in.” Door de vorst had de groenbemester wel een tik gehad, maar het was wel nodig de overgebleven planten weg te werken voor er straks een gewas gezaaid wordt.
Knook heeft een zware klei van 50 tot 55 procent afslibbaar. Sinds 2015 boert hij biologisch, bouwde een stal voor biologische legkippen en extensiveerde hij zijn bouwplan. „Ik teel alle gewassen ‘boven de grond’. Het bouwplan bestaat uit erwten, bonen, spinazie, suikermaïs, peterselie in jaren dat er vraag naar is en luzerne en grasklaver in de samenwerking met een melkveehouder. Onze kippenmest gaat op de eigen teelten en de runderdrijfmest van de veehouder gaat op de grasklaver.”
De Groene Draad
De akkerbouwer laat de groenbemesters de winter over staan en bewerkt de grond voor de voorjaarszaai. In het project ‘De groene draad in ons klimaat’ zoekt de akkerbouwer samen met andere akkerbouwers naar oplossingen om groenbemesters de winter over te laten staan. Groenbemesters beschermen de bodem tegen neerslag, stimuleren het bodemleven en zorgen voor verwering in de winter (bij ontbreken van vorst). In het project van het Flevolands Agrarisch Collectief pakken deelnemers dit verschillend aan door vroeg te ploegen na de graanoogst, ondiep in het voorjaar te ploegen of Niet-kerend te werken. Knook: „Dankzij de oppervlakkige bewerking van de Biomulch blijft de organische stof bovenin de grond, blijft de structuur mooi en blijft het land mooi vlak liggen.”