‘Juiste gewasbescherming meer dan techniek’
Dat zei Herman Krebbers van Delphy op een NAJK-webinar over hybride gewasbescherming. Terugdringen van middelengebruik is niet alleen onder andere een maatschappelijke wens, maar ook een gegeven dat uit regelgeving naar voren komt, vat hij samen. „De alternatieven liggen enerzijds in het specifiek toepassen van middelen, anderzijds in mechanische onkruidbestrijding. Of een combinatie.”
Specifiek toepassen kan met bespuitingen in de rij, bijvoorbeeld bovenop een aardappelrug. Het kan ook door alleen dáár te spuiten waar onkruid is. Dat vraagt wel voorbereiding door bijvoorbeeld met een drone taakkaarten te (laten) maken. „Onderzoek wat techniek te bieden heeft en stap op het juiste moment in”, adviseert Krebbers. „Leer nieuwe technieken te gebruiken, net als hulpmiddelen, rekentools en dergelijke die door fabrikanten online worden aangereikt.”
Het niet gespoten teeltoppervlak moet mechanisch worden schoongehouden. Dat kan met wiedeggen of schoffelmachines. Het is mogelijk rijenbespuiting en schoffelen in één werkgang te doen. Probleem daarbij is dat het optimale schoffelmoment niet altijd het juiste spuitmoment hoeft te zijn. „Technisch kan het, maar het kan soms beter zijn schoffelen en spuiten in twee werkgangen te doen.”
Solide uitgangssituatie
Krebbers benadrukt dat spuiten en schoffelen al een tweede stap is in gewasbescherming. „Het begint met goede kennis van bodem en teelt.” Een goede bodem en een sterk gewas zijn volgens de adviseur een solide uitgangssituatie voor een gezonde teelt. En dat scheelt inzet van gewasbeschermingsmiddelen.
Tijdens het webinar liet mede-organisator Kamps de Wild bij Amazone-veldspuiten en Schmotzer-schoffelmachines zien wat de stand van zaken op dit moment is en wat de mogelijkheden zijn.