Experiment spruiten aan de stronk verkopen krijgt vervolg
Jelle Knibbe is pas begonnen met een nieuwe manier om zijn spruiten te vermarkten, namelijk aan de stronk in de lokale supermarkt. Dat concept zou hij graag uitbreiden, om meer waarde toe te voegen aan zijn producten. Zijn bedrijf is zo efficiënt mogelijk ingericht, onder meer door nauw samen te werken met andere akkerbouwers. „Die samenwerking maakt ons sterk.”
Knibbe (24) runt in Hazerswoude-Dorp (ZH) met zijn ouders het akkerbouwbedrijf, waar zij spruiten (20 hectare), fritesaardappelen, zaaiuien en tarwe telen. De populariteit van spruiten is de afgelopen vijf jaar namelijk hard gestegen, stelt Knibbe. „We zien toekomst in de spruitenteelt. Daarom gaan we daar ook mee door.”
Beginfase
Dit jaar begon Knibbe met een proef: hij verkocht spruiten aan de stronk in lokale PLUS supermarkten. „Het is echt nog in de beginfase. In januari hebben we de eerste stronken in de winkel gezet. In februari hebben we de proef volledig gedraaid. Het is eigenlijk best wel goed verlopen.”
De familie Knibbe gaat zeker door met de verkoop aan de stronk. „We willen eigenlijk ook gaan proberen dit uit te breiden, door andere kanalen en andere mensen te benaderen.” Dat zou Knibbe ook graag doen voor zijn andere gewassen, al schat hij in dat dat lastiger is. „De spruiten zijn unieker. Onze andere gewassen zijn producten die veel worden geteeld. Dan is het veel moeilijker om je te onderscheiden.”
Lees de volledige reportage over Jelle Knibbe in de Agraaf van vrijdag 12 maart
Tekst: Agrio
Beeld: Susan Rexwinkel, Jelle Knibbe