Opinie: Bal onderweg naar het doel
Diverse politieke partijen hengelen naar de boerenstem, maar weinig partijen zijn daadwerkelijk in staat om iets voor boeren en tuinders te betekenen. Een versnippering van het boerenbelang dreigt. Daarom is het verstandig een stem uit te brengen op een partij die serieus kans maakt in de coalitie te komen en directe invloed in Brussel en andere EU lidstaten. Maar ook een partij die de laatste jaren ruimschoots heeft bewezen serieuze stappen te zetten voor een beter verdienvermogen voor boeren. Die partij is het CDA. Alleen het aantal zetels op 17 maart bepaalt of de bal daadwerkelijk het doel in gaat.
Een eerlijke boterham
Al in 2014 presenteerde Jaco Geurts zijn initiatiefnota “Een eerlijke boterham”. De nota bevatte voorstellen voor een onafhankelijke voedselscheidsrechter die toeziet op de naleving van een gedragscode voor supermarkten. Ook wilde Geurts dat primaire ondernemers hun krachten zoveel mogelijk bundelen in nieuwe branche- of producentenorganisaties. Hij pleitte voor een verruiming van de uitzonderingsmogelijkheden op het kartelverbod om meer samenwerking tussen ondernemers in de agrarische sector mogelijk te maken.
Het kabinet Rutte II van VVD en PVDA reageerde niet enthousiast en hield het CDA-voorstel tegen. Mede daarom zijn de CDA-voorstellen ook naar oud CDA minister Veerman gegaan die een advies schreef voor de Europese commissie. Dit rapport van de ‘landbouwmarkt taskforce’ sloot naadloos aan op de initiatiefnota “Een eerlijke boterham”. Onder Rutte III zijn veel van deze CDA-voorstellen gerealiseerd in EU-richtlijnen en Nederlandse wetgeving of liggen ze voor ter bespreking in de Tweede Kamer.
Niet afhankelijk worden van buitenland voor voedsel
Agrarische organisaties, zoals LTO Nederland, maar ook POV, NMV, NVP, NAV, Agractie en FDF werken aan een betere marktpositie en goede verdienmodellen voor boeren en tuinders. Het CDA steunt die transitie, maar hiermee zijn onze zorgen over het voortbestaan van de voedselketen in Nederland nog niet verdwenen. Ondanks alle inspanningen voor een beter verdienvermogen en het oprichten van het jongeboerenfonds zien steeds minder jongeren brood in het boerenbedrijf. Daarmee zetten we onze eigen voedselvoorziening en de export op de tocht. Andere politieke partijen miskennen en onderschatten dit gevaar. Als een van de weinige partijen in de Kamer waarschuwt het CDA keer op keer dat we voor ons eigen voedsel niet afhankelijk mogen worden van het buitenland. Dit raakt niet alleen de voedselzekerheid, maar ook de voedselveiligheid en is bovendien in veel gevallen belastender voor het milieu. Dit geopolitieke belang van een solide en duurzame eigen agrarische sector is helaas bij veel politieke partijen een blinde vlek.
Het CDA kiest voor een gezonde toekomst voor de land- en tuinbouw. Wij willen dat met de boeren en natuurorganisaties langjarige duurzaamheidsdoelen worden vastgelegd en vervolgens de uitvoering aan de agrarische sector zelf over wordt gelaten en daarmee het vakmanschap ruimte geven. Beleid moet voortaan weer van onderaf worden gemaakt, zonder ‘Haagse tekentafelplannen’. Wij vinden dat de overheid fors moet investeren bij het inzetten van innovaties, maar het uiteindelijke doel is om het verdienvermogen van de agrarische sector zo sterk te maken, dat deze waardevolle sector de overheid niet meer nodig heeft. Want dat verdienen onze boeren en boerinnen en het CDA knokt ervoor dat ze dit ook kríjgen. Wij kunnen dit als CDA echter alleen realiseren als we voldoende zetels in de Tweede Kamer behalen. Uw stem doet er toe!
CDA Kandidaten Tweede Kamer
#11 Jaco Geurts
#23 Eline Vedder
#34 Cees de Jong
Tekst: Jaco Geurts, Eline Vedder, Cees de Jong
Beeld: Ellen Meinen