Compensatie coronacrisis voor fritesaardappeltelers in laatste fase
De aanvragen van kleine bedrijven voor steun vanwege de weggevallen afzet van frites door de coronacrisis zijn eerder in behandeling genomen dan die van grote bedrijven. Voor bedragen tot 25.000 euro konden telers vanaf juli 2020 een definitieve aanvraag indienen. Voor de grootste telers sloot de aanvraagperiode in november 2020.
Overtekening
Voor de regeling gold een minimum van 1.000 euro en een maximum van 150.000 euro per bedrijf. De regeling ‘Tegemoetkoming fritesaardappeltelers’ kent een budget van maximaal 50 miljoen euro. Aanvankelijk was de regeling met een bedrag van 4 miljoen euro overtekend, omdat de telers was geadviseerd een ruime inschatting van de gederfde inkomsten te maken. Toen de omvang van de overtekening duidelijk werd, is de definitieve inschatting van de inkomstenderving door de aanvragers naar beneden bijgesteld. Daarop zakte het totale bedrag onder de 50 miljoen euro en kon RVO vanaf oktober 2020 overgaan tot het afhandelen en uitbetalen.
De compensatie bedraagt maximaal 6 cent per kilo fritesaardappelen. Dit bedrag is gebaseerd op maximaal 40 procent van de gemiddelde marktwaarde in de periode van september 2019 tot en met februari 2020. Als voorschot werd bij de voorlopige aanvraag vorig jaar in mei en juni 30 procent van het totaal uitgekeerd.
Vooral in Zuidwesten en Flevoland
In totaal gaat het om 1130 bedrijven. Meer dan de helft van de bedrijven die compensatie hebben aangevraagd, bevinden zich in de regio’s Flevoland, groot Rijnmond (regio Rotterdam), Zeeland en West Brabant. Dit blijkt uit data van het dagblad NRC, gebaseerd op CBS data.
Slechts 9 procent van de telers die fritesaardappelcompensatie kregen, maakte ook gebruik van de NOW-1 regeling (werkgelegenheid), de TOGS regeling ( algemeen) of belastinguitstel. Dit in tegenstelling tot de meeste andere MKB bedrijven die coronasteun ontvingen.