Greenpaper: Biologisch en Biodiversiteit
Meeste voedselgewassen afkomstig van slechts negen plantensoorten
Door de nadruk op productieverhoging en uniformiteit neemt ook de diversiteit aan gecultiveerde rassen en gewassen in de landbouw sterk af. Volgens de FAO – de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties – is 66 procent van de geproduceerde voedselgewassen in de wereld afkomstig van slechts negen plantensoorten: suikerriet, mais, rijst, tarwe, aardappel, soja, palm(olie), suikerbiet en cassave. En dat terwijl er ooit ongeveer zesduizend plantensoorten in cultuur gebracht zijn.
We zijn allemaal met elkaar verbonden binnen complexe ecosystemen. En alles vervult een rol binnen dit systeem. We hebben biodiversiteit nodig voor schone lucht (planten), fris water (zeewier), een goede kwaliteit van de bodem (bacteriën) en de bestuiving van gewassen (bijen). Het verdwijnen van bepaalde soorten kan grote impact hebben op het hele ecosysteem, en daarmee op het voedselsysteem.
Biologische landbouw bevordert de soortenrijkdom met wel 30 procent
Meer leven en diversiteit op biobedrijven
Op biologische bedrijven zit gemiddeld meer leven in de bodem en zijn meer verschillende wilde planten en insecten te vinden. Ook de diversiteit aan gewassen is vaak groter dan op een gangbaar landbouwbedrijf. Dit komt door de manier waarop biologische boeren werken. De belangrijkste redenen voor de grote(re) biodiversiteit zijn: het minimale gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, (deze zijn bovendien van natuurlijke oorsprong), het stimuleren van diversiteit in soorten door te werken met gewasrotatie en kruidenrijk grasland, en door organische bemesting. Biologische landbouw draagt positief bij aan zowel de agro-biodiversiteit (rassen gebruikt door de boer) als aan de natuurlijke biodiversiteit (wilde natuur).
Biologische bedrijven vervullen dus een belangrijke rol in het vergroten van de biodiversiteit in de landbouw in Nederland. Maar om de biodiversiteit te herstellen, moet er in heel Europa een verschuiving plaatsvinden naar landbouw met minimaal gebruik van pesticiden. Goed nieuws voor de biodiversiteit: de Europese Commissie wil groeien naar 25 procent biologisch landbouwareaal in 2030.
Diversiteit als uitgangspunt
Het verlies van biodiversiteit is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Biodiversiteit speelt een belangrijke rol in de biologische landbouw. Biologische boeren hebben de variatie aan planten, dieren en micro-organismen, onder én boven de grond, nodig voor een weerbaar landbouwsysteem. Hiermee voorkomen en bestrijden ze ziektes en plagen. De biologische landbouw laat zien dat landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. En dat biologische bedrijven kunnen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit in het landelijk gebied.
Tekst: Bionext