Kringlooplandbouw langs de Friese Waddenkust
De pootgoedteelt is de spreekwoordelijke kurk waar de bedrijven van Van der Bos en Idsardi op drijven. Samen met zijn zoon Anco teelt Kees van der Bos bijna 40 hectare pootaardappelen, hoofdzakelijk traditionele stammenteelt. Vader en zoon richten zich op de teelt van hoogwaardig pootgoed. Op het akkerbouwbedrijf van Idsardi houdt Jan zich ook voornamelijk bezig met de teelt van pootaardappelen. Hij teelt ruim 30 hectare pootgoed en dan met name in de hogere klassen PB4 en S. „Wij moeten het hier hebben van kwaliteit. Pootgoed uit de kuststreek is van zeer goede kwaliteit, het gewas is in dit gebied minder gevoelig voor virussen en bacteriën”, zegt Kees stellig.
Extra aardappelland huren
Maar Van der Bos en Idsardi wilden verder: niet per se groter, maar wel breder en vooral ook duurzamer. Met melkveehouder Antonides, gevestigd op een bedrijf dat op een steenworp afstand ligt van hun akkerbouwbouwbedrijven, en schapenhoudersmaatschap Van Sinderen en De Groot vormen ze sinds 2001 de vereniging Ecolana. Deze samenwerking heeft geleid tot een gemengd bedrijf nieuwe stijl, zoals ze het zelf noemen. Kernbegrip in de samenwerking is kringlooplandbouw. De melkveehouder heeft de gelegenheid om zijn mest dicht bij huis af te zetten en de akkerbouwers kunnen daarvoor in de plaats extra aardappelland huren. De schapenhouder is een mooie aanvulling, gezien de vele kilometers dijk die binnen de andere drie bedrijven vallen.
Lees de volledige reportage over Ecolana in het vakblad Akkerwijzer van maart. Dit nummer ligt 19 maart bij de abonnees op de mat. Vraag hier een gratis proefnummer aan.