BO Akkerbouw verbiedt gebruik Keurcompost op akkers
Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) stelt strenge normen aan de kwaliteit van compost. Dit met het oog op de bodemgezondheid van de akkers en het voorkomen van vervuiling van de voedselketen. Naast de wettelijke bepalingen in de Meststoffenwet gelden onder VVAK strengere normen wat betref de aanwezigheid van glas, steen en andere verontreinigingen die zich in de compost kunnen bevinden.
„Buiten ons medeweten om zijn de nieuwe eisen voor Keurcompost Klasse A, die per 1 januari 2021 zijn ingegaan, aanzienlijk verruimd. Zo mag de Keurcompost Klasse A nu meer ‘bodemvreemde’ verontreinigingen bevatten. Vooral de aanwezigheid van plastics baart ons zorgen. Dit verteert niet. Bij regelmatig compostgebruik ontstaat er een plastic-soup op de akkers en dat mag niet de bedoeling zijn. Het verruimen van de normen door Keurcompost mag niet leiden tot vervuiling van onze akkers en van onze voedselketen. Daarom zien we geen andere mogelijkheid dan te stoppen met het toestaan van Keurcompost binnen VVAK”, aldus directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw.
Verruiming onacceptabel
Voor het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO) dat VVAK beheert is deze verruiming onacceptabel. Het ACO beschouwt daarom Keurcompost Klasse A niet langer als afdoende borging van de kwaliteitseisen voor compost. Telers kunnen nu bij hun leverancier vragen om een analyserapport waaruit blijkt dat de geleverde compost voldoet aan de VVAK-normen. Hoogendijk: „Voor veel telers is dit al praktijk, maar voor andere telers betekent dit dat zij hierover contact dienen op te nemen met hun leverancier.”
Akkerbouwers die sinds 1 januari 2021 te goeder trouw Keurcompost Klasse A hebben gekocht, behouden hun VVAK-certificaat. Per 1 april 2021 is de aankoop van Keurcompost door VVAK-deelnemers echter niet meer toegestaan. Telers dienen dan te beschikken over een analyserapport dat aantoont dat de compost voldoet aan de eisen van VVAK. Telers mogen ook compost gebruiken met het certificaat RHP.
Toenemend probleem
De vervuiling van compost wordt een toenemend probleem. Zo riepen in oktober 2020 acht organisaties op het gebied van afvalverwerking, recycling en milieu met een petitie ’Terug naar schoner gft-afval voor nog schonere compost’ de Tweede Kamer op om maatregelen te nemen tegen de vervuiling van de afvalstroom gft. De vervuiling was in het jaar 2000 nog maar één procent en nu ligt dat rond de 5 procent. Als deze trend doorzet, dreigt de recycling van gft-afval te moeten stoppen en komen de Nederlandse recyclingdoelstellingen in gevaar. Volgens een woordvoerder van Keurcompost zijn de andere normen een gevolg van geharmoniseerd eisen. „We moeten ook aan de EU eisen voldoen,” aldus woordvoerder Westbroek. „Binnenkort vindt over deze eisen nog overleg plaats met de betrokken (landbouw-) organisaties.”
Jaap van Wenum, voorzitter van de vakgroep akkerbouw bij LTO Nederland is heel duidelijk. „Wij zijn de vragende partij. De leveranciers zullen met hun compost echt moeten voldoen aan onze hoge eisen. Wij willen instaan voor kwalitatief hoogwaardige producten en tornen daarbij niet aan het aspect voedselveiligheid. Onze akkers mogen bovendien niet worden gezien als het afvalputje van de afvalverwerkers.”
Strengere normen
„Onze sector heeft zichzelf een kwaliteitsnorm voor compost opgelegd die vijf keer strenger is dan de wettelijke norm”, stelt John van Haeff, Manager Organisch bij Attero op de website van Attero. „Wij staan nu nog maar 0,1 procent vervuiling in onze compost toe, zodat we de landbouw en potgrondproducenten kunnen voorzien van de meest hoogwaardige bodemverbeteraars. Om deze kwaliteit te waarborgen is het belangrijk dat de vervuiling in het gft-afval wordt teruggedrongen”. Attero is in Nederland marktleider in de verwerking van gft-afval tot compostproducten en duurzame energie en de afzet daarvan. Verspreid over zeven locaties zet Attero bijna de helft van al het Nederlandse gft-afval om in ruim 300.000 ton compost.
Keurcompost is hét keurmerk voor compost in de landbouw. De brancheorganisaties van compostproducenten, de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) en Vereniging Afvalbedrijven, beheren het schema. De eisen die Keurcompost stelt zijn overeengekomen met vertegenwoordigers van compostgebruikers in de akkerbouw, zoals die zijn verenigd in het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO). De producent van Keurcompost voldoet aan eisen die strenger zijn dan de wettelijke eisen. Deze eisen hebben onder meer betrekking op het composteerproces en de kwaliteit van het compostproduct.