Vergelingsziekte steekt ook dit jaar weer de kop op

Het IRS krijgt veel vragen over het effect van de koude periode in februari op bladluizen en de vergelingsziekte. Volgens het IRS heeft de kou gezorgd voor sterfte van bladluizen. Maar doordat er een isolerende laag sneeuw lag hebben ook bladluizen de vorstperiode overleeft. Over de omvang van de vergelingsziekte komend seizoen durft IRS nog geen uitspraak te doen. Hoeveel vergelingsziekte we kunnen verwachten is afhankelijk van de hoeveelheid virus uit 2020, de overleving van waardplanten van (een van) de vergelingsvirussen en bladluizen, de overleving van bladluizen zelf en de weersomstandigheden de komende weken.
Heel Nederland
Aan het einde van teeltseizoen 2020 werd in heel Nederland de vergelingsziekte waargenomen. Dit betekent dat ook dit jaar de vergelingsziekte in het hele land is te verwachten. Hoe meer virus in het najaar, des te groter de kans op vergelingsziekte in het volgende teeltseizoen. De winter heeft zeker een bijdrage geleverd aan de beheersing van bladluizen en vergelingsziekte. Daardoor verwacht het IRS dat bladluispopulaties pas later de schadedrempel zullen bereiken in vergelijking met 2020. Het is wel erg belangrijk om percelen vanaf opkomst wekelijks te controleren, zodat we ons niet laten verrassen door de bladluizen: hoe eerder planten geïnfecteerd worden met virus, des te groter de schade.
Bietenkoppen
Een duidelijke bron van de vergelingsziekte vormen de op percelen nog aanwezige bietenkoppen. Deze lopen, ondanks de koude periode, op diverse percelen weer uit. Dit is vooral het geval op percelen die bedekt waren met sneeuw. Voor het IRS is dit aanleiding om telers op te roepen achtergebleven bieten met blad en opslag uit de bietenkoppen op hun percelen te bestrijden. Dit kan de verspreiding van de vergelingsziekte vroeg in het seizoen beperken. Het IRS verwijst daarbij ook naar het NVWA teeltvoorschrift waarin staat dat bieten met bladvorming niet voorhanden of in voorraad mogen zijn en anders vernietigd moeten worden. Dit geldt ook voor voederbieten. Officieel geldt dit voorschrift niet voor rode bieten, deze vormen echter ook een virusbron.
Bietenopslag
Bietenopslag is vooral te vinden op niet geploegde percelen, maar ook op de kopakkers zijn ze vaak zichtbaar. Als deze bietenresten vorig jaar het virus hadden, vormen zij nu een belangrijke bron van de vergelingsziekte. Vroeg in het seizoen kunnen bladluizen het virus oppikken en in april of mei overbrengen op jonge bietenplanten. Op de najaarsbewerkte gronden betreft dit in veel gevallen percelen met granen. Het IRS adviseert om bij de onkruidbestrijding in granen te kiezen voor middelen die gelijktijdig de opslag van suikerbieten bestrijden. In granen zijn ALS-herbiciden, zoals Capri Twin en Altantis Star effectief op opslag van standaard bietenrassen. Op Conviso Smart rassen werken deze middelen niet. Bij deze rassen is, volgens het IRS, de combinatie MCPA + Starane Top het effectiefst.