Een revolutionaire stap in vergroening van de stikstofbemesting
Vergroening is onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en is bedoeld om biodiversiteitverlies en de achteruitgang van ecosystemen tegen te gaan. Zo worden het milieu en de natuur ondersteund. Eén van de speerpunten van dit beleid is het verminderen van de stikstofemissie. We moeten de komende jaren zo duurzaam mogelijk met stikstof omgaan. In diverse teelten kan de nieuwe biobladmeststof BlueN kansen bieden in de strijd tegen het stikstofprobleem.
Biologische bladmeststof
BlueN is een unieke biologische bladmeststof op basis van een in de natuur voorkomende bacterie die in staat is om stikstof uit de lucht om te zetten in voor de plant opneembare ammoniumstikstof. Door BlueN aan het begin van de teelt toe te dienen op het blad worden de bacteriën opgenomen in de celstructuur van de plant. In de groene delen van de plant (daar waar fotosynthese plaatsvindt) zetten ze, met behulp van enzymen, atmosferische stikstof om in ammoniumstikstof. Een groot voordeel is dat de stikstof vervolgens gedurende het gehele groeiseizoen beschikbaar wordt gemaakt. De bacteriën gaan aan het werk zodra de plant behoefte heeft aan stikstof en leveren die dus een heel groeiseizoen op het moment dat de plant het nodig heeft.
Stikstof uit de atmosfeer
De atmosfeer bevat ongeveer 78% stikstof. De meeste planten kunnen echter geen stikstof rechtstreeks uit de lucht opnemen en zijn afhankelijk van organische mest of kunstmest. Planten kunnen stikstof opnemen in de vorm van ammonium (NH4+) of nitraat (NO3-). Gangbare meststoffen bevatten daarom één van deze of beide vormen of bijv. ureumverbindingen die vrij snel worden omgezet in ammoniumstikstof.
Huidige bronnen voor stikstof
De meeste gewassen krijgen momenteel stikstof door middel van het toedienen van organische meststoffen en/of kunstmest (vaak in de vorm van bijvoorbeeld KAS of Ureum). Het nadeel van stikstof is dat het een zeer bewegelijk element is dat alleen met veel aandacht effectief kan worden benut. Geen enkele plant is in staat om alle aangeboden stikstof volledig op te nemen. Enig verlies van stikstof is dus onvermijdelijk. Stikstof kan verloren gaan door omzetting (‘denitrificatie’) in onschadelijk stikstofgas of schadelijk broeikasgas (lachgas) of gaat verloren door nitraatuitspoeling of ammoniakvervluchtiging.
Revolutionaire stap
Dit jaar brengt Holland Fyto BlueN op de markt. Deze biologische bladmeststof is een revolutionaire stap in de vergroening van de stikstofbemesting omdat het een 100% biologische en duurzame oplossing is. Het verbetert het natuurlijke gebruik van atmosferische stikstof in de plant met wel 60% en draagt bij aan het behoud van het milieu, doordat er geen ongewenste stikstofemissie plaatsvindt.
Ideale toepassingsmoment
Het ideale toepassingsmoment van BlueN is het vroege vegetatieve stadium, dat wil zeggen vanaf het 3-4 echte bladstadium. De bacterie groeit dan gedurende het gehele groeiseizoen mee met de plant en kan vanaf het begin ondersteunen in de stikstofbehoefte. Voor gewassen die uit de winterrust komen zoals granen en gras is het belangrijk dat deze goed hersteld zijn van de winter en er groeizame omstandigheden heersen.
Ook een gecombineerde toepassing met herbiciden of fungiciden is mogelijk. Denk hierbij aan een T0- of T1- ziektebestrijding, groeiregulatie of voorjaarsonkruidbestrijding in granen.
Gewassen
Afhankelijk van het gewas kan BlueN per hectare een 40 tot 60 kilo zuivere stikstof opleveren. Holland Fyto heeft inmiddels ervaring opgedaan met de toepassing in gras, mais en granen onder Nederlandse omstandigheden. Daar zal komend seizoen de focus op liggen. Maar ook de werking in veel andere gewassen, zoals knol-, bol- en wortelgewassen, groenten, fruit, boomkwekerij en sierteelt zal onderzocht worden. In Zuid-Europa zijn in diverse groente- en fruitgewassen zeer aansprekende resultaten behaald. In Nederland zijn de resultaten in groente- en sierteeltgewassen beperkt, maar ook zeer hoopgevend.
Interesse in BlueN? Kijk op de website www.bluen.nl of stuur een mailtje naar bluen@hollandfyto.nl