Virusdruk verminderen met digitaal luis telsysteem
Nu duurt het soms wel tien dagen voordat er door de inzet van plakvallen duidelijkheid is over luisvluchten en de bijbehorende virusdruk. Terwijl het onder controle houden van de virusdruk steeds meer moeite kost.
Dit jaar test CAV Agrotheek voor het tweede jaar op rij een aantal digitaal luis telsystemen, naast de plakvallen die op verschillende locaties in Nederland zijn uitgezet, te weten in Callantsoog, Anna Paulowna, Slootdorp, West-Friesland, Rutten, Dronten, Smilde, Lemelerveld, Boekel, Zorgvlied, Wouwse Plantage en Goeree-Overflakkee. Deze informatie wordt op aanvraag door CAV Agrotheek gedeeld.
Snelle stijging virusdruk
Ondanks alle maatregelen die bedrijven jaarlijks uitvoeren, stijgt het percentage virus de laatste jaren behoorlijk. Enkele redenen zijn schaalvergroting, hogere lichtintensiteit en hogere temperatuur, beregenen en slechtere bladbedekking met middelen door grove druppels. De grovere druppels zijn volgens CAV Agrotheek het gevolg van strengere driftreductie wetgeving.
Bollenteelt aan de bak
Selectie in het gewas voordat luisvluchten opkomen is belangrijk om de bron maximaal terug te dringen. Vervolgens is het van belang dat de verspreiding vanuit de overgebleven bronnen beperkt blijft. CAV Agrotheek raadt bollentelers aan bij een gemiddelde etmaaltemperatuur van 13 ⁰C te starten met pyrethroiden tegen luizen. Volgende week dinsdag 30 maart wordt in de Bilt voor het eerst dit jaar een etmaalgemiddelde van (bijna)13,0⁰C verwacht.