Cees Geluk rijdt jaarlijks 7.000 kuub klei uit tegen inklinking veen
De bodemdaling ontstaat door de oxidatie van de veengrond en is met name aan de zuidwestkant van Emmeloord. Bij een dalende bodem komt de agrarische functionaliteit van het gebied in de knel. In 2017 zijn provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder en waterschap Zuiderzeeland daarom met het Gebiedsproces Zuidwest-Emmeloord gestart.
Bestrijdingsmiddelen werken niet optimaal
In Nagele ziet Geluk het veen voor de machines uit golven. De akkerbouwer, met 24 hectare land, heeft een van de slechtste percelen van de Noordoostpolder. Op sommige plekken is de verhouding 30 centimeter klei op 4,5 meter veen. „Ik heb natte plekken op het land. Het veen drijft op het water en barst. Op die stukken wil niets groeien, de bestrijdingsmiddelen werken daar niet optimaal en ik kan er niet met de machines op. Hoe meer je naar de weg gaat, hoe beter het land wordt.”
Om de bodemdaling van zijn percelen aan te pakken, rijdt Geluk nu alweer vijftien jaar jaarlijks 7.000 kubieke meter kleihoudende grond uit over 12 hectare. Dit hoogt het land tijdelijk op. De afgelopen vijf jaar heeft de akkerbouwer de klei ieder jaar over zijn land uitgereden. Volgens Geluk is het aanvullen van kleigrond de enige maatregel die nu helpt. „In het eerste jaar groeien de gewassen al beter. Na het derde jaar is het prima en na vijf jaar is het goed. De klei heeft tijd nodig om in te klinken.”
Lees de volledige reportage in de Veldpost van zaterdag 27 maart
Tekst: Agrio