Binnen 5 jaar 5.000 hectare bietenraffinage in Zeeland
Met de aanwezigheid van de aardolie verwerkende multinationals Dow en Yara in Zeeuws-Vlaanderen is er een grote afzetmarkt voor groene petrochemische grondstoffen dichtbij. Dagelijks kan daardoor 2000 ton bieten worden verwerkt, waarvoor jaarlijks 5000 hectare suikerbieten uit de regio nodig zijn. Waarschijnlijk is deze doelstelling in 5 jaar tijd gerealiseerd.
DSD richt zich met haar zogenaamde beta technologie specifiek op relatief kleinschalige raffinage van suikerbieten uit de regio. Omzetting van suiker uit bieten in ethanol op deze wijze is volgens DSD namelijk veel efficiënter en duurzamer dan ethanolproductie uit welke andere vorm van biomassa dan ook.
Steun provincie Zeeland
De plannen hebben de volledige steun van de provincie Zeeland, liet gedeputeerde Jo Annes de Bat weten tijdens een webinar over de plannen van DSD, getiteld ‘Gaat de suikerbiet de chemie vergroenen’? Dit webinar werd donderdagmiddag 25 maart gehouden. Suikerbietenraffinage op de Axelse vlakte zorgt voor werkgelegenheid, past prima in de omgeving en is ‘last but not least’ een belangrijke stap op weg naar het halen van de klimaatdoelen.
De noodzaak hiervan werd benadrukt door agrarisch duurzaamheidseconoom dr. Herman Wijffels, die voorheen Rabobank topman was, voorzitter van de Sociaal Economische Raad en bovendien afkomstig uit IJzendijke in Zeeuws Vlaanderen. Volgens Wijffels is de nieuwe groene economie per definitie niet grootschalig en gericht op het maximaal benutten van grondstoffen met een beperkte ‘eindige’ voorraad. De nieuwe groene circulaire economie van de toekomst sluit de kringloop regionaal. Kleinschalige raffinage van suikerbieten past daar prima in.
Verdienmodel voor de boer
Wel waarschuwt Wijffels er voor niet de concurrentie aan te gaan met bulk biomassa. Hoe hoogwaardiger de producten die de suikerbietenraffinage oplevert, hoe meer toegevoegde waarde. En hoe beter het verdienmodel voor de boer. Zonder een goed verdienmodel voor de boer wordt kleinschalige suikerbietenraffinage geen succes, is de kanttekening van Cosun Beet Company. Maar tegen extra vraag naar suikerbieten in een krimpende Europese markt voor bietsuiker heeft niemand bezwaar, betoogde gedeputeerde Jo-Annes de Bat. DSD overweegt het uitgeven van aandelen in de suikerbietenraffinaderij. Bovendien is er geen tijd meer om af te wachten, zegt Wijffels. Oliebaronnen die de vergroening van de petrochemische industrie tegenhouden zijn volgens hem gewetenloos en zetten het voortbestaan van de aarde op het spel.