Meer insecticiden en minder fungiciden verkocht in droog en warm 2019
De verkoop van bestrijdingsmiddelen tegen insecten en mijten steeg met 22 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd daalde de verkoop van middelen voor de bestrijding van schimmels ten opzichte van 2018 met ruim 9 procent.
Het groeiseizoen 2019 was heet en droog. Hierdoor was de schimmeldruk laag en waren er derhalve minder gewasbeschermingsmiddelen nodig om schimmels te voorkomen of bestrijden. Het CBS benoemt een afname van de verkoop van mancozeb in 2019 met 4 procent. Bij de andere fungiciden was de afname met bijna 15 procent naar 1,8 miljoen kilogram veel sterker.
Hoge insectendruk
Daarentegen was de insectendruk hoog en moest er derhalve vaker met insecticiden worden gespoten. Of het verbod op de neonicotinoïden ook een rol speelt in de hogere cijfers voor de insecticiden is niet direct te zeggen. Dat komt omdat veel van de als alternatieven gebruikte middelen ook in andere teelten worden toegepast.
Ook een gewijzigde internationale indeling binnen de gewasbeschermingsmiddelen heeft invloed op de cijfers. Zo is paraffineolie is overgeheveld van de categorie ‘overige’ naar de categorie insectenbestrijding, meldt het CBS. Een aantal van deze stoffen heeft overigens ook een toelating in de biologische landbouw.
Het middelengebruik in de agrarische sector schommelt al jaren rond 10 miljoen kilo. De schommelingen naar boven of beneden zijn vrijwel altijd te verklaren door de weersinvloeden in het betreffende jaar.
Minder glyfosaat
De verkoop van glyfosaat daalde volgens het CBS met 17 procent naar 600.000 kilo. Bij andere herbiciden was de daling geringer: bijna 5 procent naar 2,1 miljoen kilo werkzame stof.