Droogtemonitor: Dalende grondwaterstand, met name in Noord-Brabant lage waterniveaus
De startsituatie voor alle buitenteelten in Nederland is normaal voor de tijd van het jaar, schrijft LCW. Als gevolg van de korte, droge vorstperiode is de grondstructuur van de toplaag in het land veel beter dan vorig jaar. LCW verwacht dan ook dat qua beregening alleen een starwatergift nog kan zijn in geplante (groente)gewassen om de planten aan de groei te krijgen. Bij droog weer zullen groentetelers op de zandgronden de komende weken die gewassen periodiek gaan beregenen om de groei erin te houden.
Gezien de dalende grondwaterstanden zijn de maatregelen om het water vast te houden van belang, voegt LCW daar aan toe. De komende periode is een cruciale tijd, onder meer voor weidevogels, die een hoge grondwaterstand nodig hebben in de tijd dat de kuikens uitkomen.
Stuwen hoger
De Brabantse waterschappen hebben afgelopen najaar en winter al vol ingezet op water vasthouden in plaats van afvoeren. Sinds het najaar staan de stuwen hoger, waardoor de sloten voller staan dan normaal. Regen wordt zo min mogelijk via sloten en beken afgevoerd, zodat het water langer de tijd krijgt om in de bodem te zakken en het grondwater aan te vullen. Deze omslag lijkt volgens het waterschap Aa en Maas de eerste vruchten af te werpen.
In het najaar van 2020 was de grondwatervoorraad kleiner dan normaal, een gevolg van het relatief droge voorjaar en zomer van 2020. In het oosten en zuiden van Nederland is het grondwater tijdens de winterperiode van 2020/2021 grotendeels aangevuld, waardoor de grondwaterstanden zijn gestegen. Als gevolg van de droge weken dalen de grondwaterstanden momenteel. De komende twee weken wordt weinig neerslag van betekenis verwacht terwijl de verdamping toeneemt. De maatregelen om het water vast te houden zijn dan ook van belang.
De LCW is onderdeel van het Watermanagementcentrum Nederland. Dit is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, de waterschappen en het KNMI.