Abram Rus: Trips bestrijden met natuurlijke vijanden

Functionele agrobiodiversiteit is geen nieuw onderwerp voor Abram Rus. De akkerbouwer uit Nieuw-Vennep (NH) werkt al acht jaar met natuurlijke vijanden in zijn gewassen: hij heeft goede ervaringen met natuurlijke plaagbestrijding in suikerbieten en kerstbomen. Daarnaast teelt hij al 30 jaar snijbloemen, waardoor er al een zekere mate van biodiversiteit op het bedrijf aanwezig is. „Je krijgt een ander ecosysteem. We gebruiken in snijbloemen geen insecticiden en vorig jaar heb ik die ook niet in graan hoeven spuiten. Het bedrijf is aantrekkelijker voor insecten geworden.”
Natuurlijke plaagbestrijders in bloemenranden
Rus kwam vorig jaar met het FAB+-project van LTO Noord in aanraking tijdens een demonstratiedag in Wieringerwerf. In dit project ontwikkelen telers en onderzoekers kennis over het aantrekken van natuurlijke plaagbestrijders in bloemenranden, om zo de noodzaak van het gebruik van chemische gewasbescherming terug te brengen. Tien bedrijven richten zich op de bestrijding van trips in ui, drie bedrijven op luis in consumptieaardappelen. De proefbedrijven liggen verspreid over Noord-Holland.
Het project stimuleert hem om meer door het gewas te lopen, om te zien wat daar allemaal gebeurt, vertelt de akkerbouwer. „Als er een bepaalde balans tussen de natuurlijke vijanden en trips is, gaat het goed. Maar als het aantal trips omhoog schiet, moet je je afvragen wat er aan de hand is. Dan kun je zelf de conclusie trekken of je wilt gaan spuiten of niet. Een nadeel van chemische gewasbescherming is dat je soms ook de biologische vijanden doodspuit. Dat wil je natuurlijk niet. Bovendien ruim je met spuiten niet alle trips op.”
Lees de volledige reportage in Agraaf van zaterdag 10 april