Leo Geluk: ‘Slik niet alles als zoete koek’

Leo Geluk maakt regelmatig bezwaar tegen regels en heffingen vanuit de overheid. Soms mét en soms zonder succes. „Maar de moeite waard. Het heeft altijd zin om te reageren. Al is het alleen maar omdat anders die mensen ook niks te doen hebben”, lacht Geluk. Zo was een uitspraak van de Hoge Raad onlangs dat hij niet hoeft mee te betalen aan een nieuw systeem van het waterschap, zolang hij er geen gebruik van maakt. Geluk ziet het bijna als een sport om argumenten te verzamelen en een brief te schrijven; „Het kost een paar uur. Maar dat heb ik er voor over. Onder iedere brief van RVO staat ‘als u het er niet mee eens bent, maak dan bezwaar’. Daar maak ik gebruik van.”
De zaak tegen BO Akkerbouw is eigenlijk een zaak over het doorsluizen van gegevens. „De kern is of RVO die gegevens van mij wel mág doorgeven aan de brancheorganisatie BO Akkerbouw. Ofwel, kan een brancheorganisatie een jaarlijkse bijdrage verplichten?” Dat Geluk veel bijval krijgt van collega-boeren over het aanvechten van de verplichte bijdrage, waardeert hij wel. „Afgaande op hun reacties zijn zij het allemaal met me eens: ze vinden de onderzoeken van de brancheorganisatie niet waardevol en hekelen die verplichte bijdrage.”
Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw vertelt waarom akkerbouwer Leo Geluk wel zou moeten meewerken en voor hem, net als voor andere akkerbouwers, geen uitzondering wordt gemaakt. Volgens Hoogendijk vindt 97 procent van de 13.500 akkerbouwers het geen enkel probleem en daarom laat die groep zijn teeltgegevens door RVO aan BO Akkerbouw geven opdat er automatisch gefactureerd kan worden. „Dat betekent voor ons breed draagvlak. Een paar honderd boeren regelen het handmatig en zo’n vijf tot tien akkerbouwers wensen niet mee te werken. Dat hoort er ook bij”, relativeert Hoogendijk.
Lees het volledige interview met Leo Geluk in Agraaf, Stal&Akker, Vee&Gewas en Veldpost van zaterdag 10 april