‘Onderga restricties voor pachtgronden niet lijdzaam’
Waterschap Vechtstromen verbiedt met ingang van dit jaar de teelt van lelies, bollen of uien op grond die boeren van het waterschap pachten. Zo wil het waterschap het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op pachtgronden terugdringen. Dit teeltverbod komt bovenop het glyfosaatverbod dat het waterschap ook hanteert. Daarin is Vechtstromen niet uniek: meerdere gemeenten, provincies en andere waterschappen in heel Nederland hanteren ook een glyfosaatverbod.
'Geen wetenschappelijke basis'
Advocaat agrarisch recht José Jochemsen-Vernooij ziet de lijst met pachtrestricties langer worden en begrijpt niet wat de drijfveer hiervoor is. „Nou, demissionair LNV-minister Carola Schouten ziet een glyfosaatverbod helemaal niet zitten. Vanuit de EU is het gebruik van glyfosaat goedgekeurd. Waar hebben we het dan over? De discussie zou gaan over voedselveiligheid, maar als er iets in Nederland goed geregeld is, is het wel de voedselveiligheid. Er ligt helemaal geen wetenschappelijke basis aan deze pachteisen ten grondslag.”
Maar hoe kunnen boeren er nou voor zorgen dat er ook naar hen wordt geluisterd? „Door dit soort Haagse koppen niet lijdzaam te ondergaan. Zorg ervoor dat je aan tafel komt te zitten. Hoor hoe de partijen erin staan. Overigens kan een bestaande pachtovereenkomst niet zomaar gewijzigd worden. Er kan geen verbod opgedrongen worden. Je kan dan zeggen: ‘volgens mij is dit niet de manier waarop we moeten samenwerken’.”
Lees het volledige artikel in Agraaf, Stal&Akker, Vee&Gewas en Veldpost van zaterdag 10 april