Holaras verbetert afstaartmachines
Vooral de nieuwe triltechniek is een hele stap vooruit, geeft engineer Bas Heebink van de fabrikant uit Aalten (OV.) aan. „Bij vorige modellen hangen de zeven in rubber buffers. Die zijn stug en nemen veel energie op.” De vernieuwde afstaartmachines hebben Rosta-trilelementen. „Echt bedoeld voor de toepassing zoals wij die maken.”
De andere ophanging zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat bij het trillen. „Dezelfde capaciteit kost dus minder energie, of dezelfde energie geeft een hogere capaciteit”, is de ervaring van Holaras. De trilzeven zijn door de nieuwe ophanging veel beter te sturen op snelheid en opwerphoogte. Afstellen is fine-tunen en blijft nog wel handwerk, geeft de engineer aan. Het nieuwe trilmechanisme zorgt ook voor een rustiger loop van de machine.
Loof afgesneden
De Holaras uienafstaartmachines vinden hun weg naar (grote) akkerbouwers en de verwerkende industrie. De staart (het loof) wordt niet van de ui afgetrokken, maar door snel draaiende messen afgesneden. Dat kan doordat de messen door hun vorm en toerental het loof tussen de spijlen van de zeven zuigen en net daaronder afsnijden.
De vanafprijs voor een 10 tot 15 ton per uur-machine (AS15) is 28.850 euro, de AS25 (20 tot 30 per uur) kost 49.875 euro.