Checklists voor het tegengaan van bodemverdichting voor boer en loonwerker
‘Bodemverdichting van de ondergrond is een probleem in de landbouw. Ongeveer 45 procent van de oppervlakte in Nederland en zelfs een hoger percentage in de noordelijke provincies is in grotere of kleinere mate verdicht’, stellen de initiatiefnemers van het project Bodemverdichting Fryslân. LTO Noord, Cumela Nederland, Van Hall Larenstein en Aequator Groen & Ruimte werken in dit project samen om de bewustwording rond de verdichtingsproblematiek te vergroten. Bodemverdichting Fryslân maakt onderdeel uit van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.
Risico op bodemverdichting
Er zijn drie checklists ontwikkeld die op verschillende momenten door boeren en loonwerkers kunnen worden gebruikt. Zo is er een checklist voor het planningsgesprek over de landwerkzaamheden. Beide partijen kunnen bijvoorbeeld met behulp van deze lijst afspraken maken over wat er wordt gedaan bij natte omstandigheden en of er machines worden ingezet die bodemverdichting voorkomen.
Een andere checklist is bedoeld om de draagkracht van een perceel te bepalen, voorafgaand aan de landwerkzaamheden. Hiermee wordt een inschatting gemaakt van het actuele risico op bodemverdichting. De laatste checklist ondersteunt boeren en loonwerkers bij het maken van keuzes als het gaat om het tegengaan van bodemverdichting. Per type verdichting (verdichte bouwvoor, verdichte ploegzool, et cetera) worden maatregelen genoemd die boeren en loonwerkers op zandgrond kunnen nemen.
Aanvullende checklists
In de loop van dit jaar moeten er aanvullende checklists beschikbaar komen. Deze lijsten gaan dan bijvoorbeeld in op specifieke grondsoorten of op het voorkomen van bodemverdichting door diepwortelende gewassen te gebruiken.