Rusland controleert pootgoed uit Duitsland minder streng
Dat blijkt uit berichtgeving van www.agroberichtenbuitenland.nl. Het Russische ministerie van landbouw Rosselkhodznadzor deelde eind maart in een Engelstalige verklaring mee dat alleen Finland, Schotland en Duitsland hebben voldaan aan de procedure die regio’s ziektevrij verklaart voor export naar Rusland. Deze procedure is volgens het Russische ministerie van landbouw gebaseerd op internationale afspraken over fytosanitaire maatregelen.
Betwiste bruinrot vondst
Het Russische ministerie verklaarde begin maart dat de real time video monitoring van Nederlands pootgoed tijdens het verschepen een effectieve methode is gebleken, nu de coronacrisis het werk van Russische inspecteurs ter plekke verhinderd. De Russische autoriteiten zijn extra kritisch omdat ze in 2018 in Noord-Holland in een partij pootaardappelen bruinrot zouden hebben aangetroffen.
De partij was bemonsterd tijdens de fysieke bemonsteringsronde van Russische inspecteurs zoals die voorheen plaatsvond. Het monster is in Rusland in een laboratorium onderzocht. Aldaar werd bruinrot geconstateerd. Maar de Nederlandse Aardappel Organisatie geeft aan dat NVWA intensief onderzoek bij de betreffende teler heeft gedaan en geen bruinrot heeft kunnen vinden.
Nummer 1 positie
De laatste jaren wedijveren Nederland en Duitsland om de nummer 1 positie op de lijst van grootste pootgoed exporteurs naar Rusland. In 2019 voerde Nederland de lijst aan met een aandeel van 40,8 procent, gevolgd door Duitsland met een aandeel van 33,8 procent. Van januari tot en met april 2020 reikte het Nederlandse aandeel zelfs tot 50 procent. Maar het volume is de laatste jaren met 4000-5000 ton jaarlijks beperkt, vergeleken met het totale Nederlandse exportvolume van meer dan 750.000 ton (in 2020). In 2014 bedroeg het volume ruim 17.000 ton.