Opleving uienprijs hangt nog steeds in de lucht

Het ene voorjaar piekt de uienprijs, het andere jaar blijft een bewaarpiek volledig achterwege. De signalen over de afloop van het bewaarseizoen dit jaar zijn onduidelijk. De voorraad neemt gestaag af, zeker in Zeeland. Maar de exportcijfers nemen week na week ook steeds verder af. De grens van 1 miljoen ton, een historische mijlpijl, is al weken in zicht maar nog steeds niet bereikt. De vraag die er is komt hoofdzakelijk uit Europa.
Rode uien opnieuw iets duurder
In tegenstelling tot gele uien steeg de prijs van rode uien deze week wel door, nadat de bodem van 15-18 cent per kilo in maart was bereikt (prijzen Emmeloord). Voor de tweede week op rij steeg de prijs. Dit keer met een halve cent per kilo, naar 17-21 cent. De beurs van Goes registreerde zelfs een gemiddelde plus van 1,5 cent per kilo, maar had in week 13 de prijs in tegenstelling tot Emmeloord nog niet verhoogd. Gele uien noteerden onveranderd 13-16 cent per kilo in Emmeloord, terwijl Goes een halve cent prijs verhoging naar 12,50-16 cent per kilo registreerde.
Prijsdaling wortelen gestopt
De beurs van Emmeloord meldt ook een iets hogere prijs van wortelen, na 6 weken prijsdaling. B-peen werd een halve cent duur en kost nu 20-25 cent per kilo. Biologische wortelen zijn een cent duurder geworden en kosten nu 28-32 cent per kilo. Schalenpeen bleef onveranderd in prijs. Veel handel is er zeker niet.
Of de kentering in de prijsontwikkeling is te danken aan de aangekondigde opening van de horeca is niet duidelijk. In het algemeen reageren de prijzen van voedsel wel positief op dit vooruitzicht. Maar de opening is gezien de druk op de ziekenhuizen nog allerminst zeker.