Eisen Keurcompost aangescherpt, gebruik op akkers weer toegestaan
In de beoordelingsrichtlijnen die begin dit jaar werden bekendgemaakt zou de Keurcompost Klasse A meer ‘bodemvreemde’ verontreinigingen mogen bevatten. Vooral de aanwezigheid van plastics baarde het ACO grote zorgen.
Sinds 1 april is versie 7.1 van de Beoordelingsrichtlijn Keurcompost van kracht. Hierin zijn de normen voor verontreinigingen in lijn gebracht met de eisen zoals voorgeschreven in de VVAK Telerhandleidingen voor de teeltseizoenen 2020-2021 en 2021-2022. Door deze wijziging mag Keurcompost Klasse A weer gebruikt worden door telers die werken onder VVAK-certificaat.
Verbod
Afgelopen maand verboden BO Akkerbouw en het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO) akkerbouwers die werken onder het VVAK-certificaat om vanaf 1 april 2021 nog Keurcompost op hun percelen te verspreiden. Telers zouden alleen nog maar compost mogen gebruiken die voldeed aan de eisen van VVAK en/of die voorzien was van een RHP-certificaat. Aanleiding was het feit dat in de aangepaste Beoordelingsrichtlijn Keurcompost de toegestane verontreinigingsnormen substantieel waren verruimd.
Voor het Akkerbouw Certificeringsoverleg (ACO), dat VVAK beheert, was deze verruiming onacceptabel. Het ACO beschouwde Keurcompost Klasse A niet langer als afdoende borging van de kwaliteitseisen voor compost. André Hoogendijk, voorzitter ACO, stelde destijds: „Het verruimen van de normen door Keurcompost mag niet leiden tot vervuiling van onze akkers en van onze voedselketen. Daarom zien we geen andere mogelijkheid dan te stoppen met het toestaan van Keurcompost binnen VVAK.”
Eisen verder aanscherpen
In een reactie op de strengere eisen stelt voorzitter André Hoogendijk van het ACO dat de Keurcompost nu wel voldoet aan de minimale eisen die gesteld worden aan het telen onder het VVAK-certificaat. „Deze eisen worden zeker niet afgezwakt. In de toekomst worden ze eerder verder aangescherpt. Desondanks blijven we ons zorgen maken over de kwaliteit van het compost. Het is jammer dat het zo heeft moeten lopen.”
Hoogendijk onderstreept dat er jaren steeds overleg is met de Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen. „Daarbij uiten wij regelmatig onze zorgen over vervuilingen in het compost. Wij hebben recht van spreken. Immers de landbouwsector vormt het belangrijkste afzetkanaal van de Nederlandse compost. Ze neemt circa twee derde van de nationale compostproductie af.”
Het branchekeurmerk Keurcompost geeft zekerheid dat de gecertificeerde compost voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Deze zijn veel strenger dan de wettelijke eisen die aan compost worden gesteld. Compost mag alleen het stempel Keurcompost dragen wanneer deze afkomstig is van een Keurcompost gecertificeerde producent (composteerbedrijf). Bovendien moet door analyses zijn vastgesteld dat de betreffende partij compost voldoet aan de producteisen van Keurcompost.
Bodemgezondheid
Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) stelt strenge normen aan de kwaliteit van compost. Dit met het oog op de bodemgezondheid van de akkers en het voorkomen van vervuiling van de voedselketen. Naast de wettelijke bepalingen in de Meststoffenwet gelden onder VVAK strengere normen wat betref de aanwezigheid van glas, steen en andere verontreinigingen die zich in de compost kunnen bevinden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Keurcompost, BO Akkerbouw