Behoefte aan nieuwe AgroVision GEWIS smartphone app
Tijdens een gezamenlijk webinar van AgroVision en weerstation leverancier Sencrop bleek de behoefte aan een nieuwe applicatie die de GEWIS data ook op de smartphone zichtbaar maakt. De nieuwste mogelijkheden van dit gewasbescherming adviesprogramma zijn overigens wel al langer beschikbaar op de desktop, laptop en tablet met een browser en een Internetverbinding. Sommige trekker terminals bieden deze mogelijkheid ook.
Inzicht via de mobiele telefoon op elk gewenst moment wordt zeer op prijs gesteld, blijkens de vragen over de oude Comwaes/CROP smartphone applicatie die niet meer bestaat. Met een smartphone applicatie kun je ook het beste op elk gewenst moment en iedere plaats de veranderingen in de weersverwachting volgen, mits er een goede Internetverbinding is.
Zoveel mogelijk locale weerdata
Sinds vorig jaar biedt AgroVision GEWIS de mogelijkheid te adviseren voor een tankmix van de middelen. Dus niet alleen een advies voor 1 middel, maar er kan ook een advies voor een combinatie van middelen opgevraagd worden. Ook neemt het aantal gebruikers van agrarische weerstations zoals die van Sencrop snel toe. Met de voorgaande smartphone applicaties waren deze uitbreidingen van de GEWIS advisering niet toepasbaar.
Tijdens het webinar werd het belang van zoveel mogelijk en zo locaal mogelijke weerdata benadrukt. Bijvoorbeeld neerslagdata. De afgelopen week vol winterse buien werd eens te meer duidelijk hoe groot de locale neerslagverschillen kunnen zijn. Ook zorgt een agrarisch weerstation voor inzicht in locale weerdata op afstand van de huiskavel. Dit kan door het plaatsen van een weerstation in het perceel op afstand of door het delen van data van/met andere gebruikers. .
Belang van timing
Timing van gewasbescherming wordt steeds belangrijker, aangezien er steeds minder middelen beschikbaar zijn. Zoveel mogelijk zo locaal mogelijke weerdata die gekoppeld zijn aan (langere) termijn weersverwachting helpen de effectiviteit van de gewasbescherming verbeteren. De effectiviteit wordt ook verbeterd door (de ontwikkeling van) hulpstoffen door gewasbeschermingsfabrikanten en door innovaties in de spuittechniek.