Bijna 5.500 gewasbescherming licentiehouders dreigen hun bevoegdheid te verliezen
Spuitlicentie voor 1 mei verlengen, bijvoorbeeld op spuitlicentie.nl

Normaliter verlengt 18 tot 20 procent van de gewasbescherming licentiehouders zijn bevoegdheid niet; door bedrijfsbeëindiging, leeftijd of overlijden. Dit jaar is dit percentage waarschijnlijk iets hoger dan normaal, omdat de coronacrisis de praktijkbijeenkomsten van kennisaanbieders, bijvoorbeeld leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen, onmogelijk heeft gemaakt. Dat is de inschatting van leidinggevende Anton de Groot van het Bureau Erkenningen.
Corona coulance regeling
Vanwege de coronacrisis heeft LNV-minister Carola Schouten in maart 2020 de coulanceregeling in het leven geroepen die het bedrijfsleven en de licentiehouders de gelegenheid bood de kennisevents te digitaliseren. Toen afgelopen winter de tweede coronagolf toesloeg, werd besloten om de coulanceregeling te verlengen tot 1 mei 2021.
Door de versnelde digitalisering kon Bureau Erkenningen het aantal deelnames digitaal nauwkeurig volgen. Uit deze informatie over de periode van 16 maart 2020 tot 1 mei 2021 blijken er 12.936 licenties te verlopen. Van dit aantal zijn 7.470 verlengd. Om de ontbrekende 5.466 te verlengen zouden op 6 april nog 14.489 deelnames aan kenniswebinars gerealiseerd moeten worden. De Groot: „Het aantal benodigde deelnames per niet verlengde licentie stijgt. Dit betekent dat de niet-verlengers weinig tot niets gedaan hebben om de licentie te verlengen.”
Het is niet bekend met welke factoren het niet verlengen samenhangt, behalve bedrijfsbeëindiging, leeftijd en overlijden. Er wordt namelijk juridisch geen onderscheid gemaakt in welke sector de licentiehouder werkzaam is: veehouderij, akkerbouw, bosbouw of hovenierssector. De licentie is geldig in al deze sectoren. In totaal zijn er 75.000 licenties voor gewasbescherming in de omloop.
Overzicht tot 30 april
Wie nog een inhaalslag wil maken, kan op www.erkenningen.nl een overzicht vinden van alle webinars die nog voor 1 mei gehouden worden. Bijvoorbeeld de webinars van Delphy over vernieuwingen in de spuittechniek. „Wil je hier echt nieuwe kennis over opdoen omdat je investeringen overweegt, dan zijn onze webinars aan te raden. Maar gaat het je er vooral om alsnog aan de licentie eisen te voldoen, dan kun je in je eigen tijd op spuitlicentie.nl in een paar uur tijd voor 80 euro verlengen," zegt Delphy-expert mechanisatie en precisielandbouw Herman Krebbers.
Aan door Bureau Erkenningen goedgekeurde kennis webinars mogen maximaal 20 personen deelnemen. De prijs loopt uiteen van 60 tot 120 euro per kennisevent. Bijeenkomsten in kleine groepjes op het land zijn ook toegestaan, bijvoorbeeld in studieclubverband. Maar deze bijeenkomsten zijn vanwege het beperkte aantal deelnemers duurder.