Ritnaalden steeds vaker een ware nachtmerrie voor aardappeltelers
Schadebeeld
Het schadebeeld dat de larve veroorzaakt aan de knol zijn de gaatjes die er doorheen worden geboord. Voor poot- en consumptieaardappelen is dit een probleem. De kwaliteit van de knol neemt af en daardoor wordt het product minder goed verkoopbaar. Vraatschade kan grote problemen veroorzaken, daarom is het voor de teler belangrijk dat hij weet wat hij kan doen om de schade te beperken of voorkomen.
Levenscyclus
Ritnaalden zijn de larven van kniptorren. Voor een lange tijd was het bekend dat er in Nederland 3 soorten kniptorren zijn waarvan de larven schadelijk zijn. Door de klimaat verandering lijkt het aantal schadelijk soorten wat toe te nemen, aangezien Zuid-Europees inheemse soorten naar Noord-Europa trekken.
De kniptor zet haar eitjes het liefst af in vochtige grasland of in groenbemesters. De larven kunnen zo’n 4 jaar in de bodem leven. Dit kan voor problemen zorgen bij akkerbouwers die grond uitwisselen met veehouders. Het kan voorkomen dat op een perceel waar een paar jaar voor het poten van de aardappelen grasland heeft gestaan een grote aantasting met ritnaalden kan zijn ontstaan.
'Tijdens het poten moet je er al bij zijn om kwaliteitsverlies te voorkomen'
Wanneer schade?
Het is soms lastig om in te schatten of er ritnaaldschade verwacht kan worden. Monitoren op kniptorren en ritnaalden kan uitkomst bieden. Daarnaast is het belangrijk om de cyclus van de ritnaald in beeld te krijgen om zo de juiste toepassingsstrategie te bepalen. In de cyclus (afbeelding) zie je dat er tijdens de teelt twee momenten zijn wanneer de ritnaald in de bovenlaag van de grond aanwezig is. De twee cruciale schademomenten zijn aan het begin van de teelt en aan het eind, rond de periode van oogsten.
Kwalitatief hogere aardappels met Tercol
De hoeveelheid tarra tijdens het afleveren van het product staat in verband met de kwaliteit van de knol. Uit onderzoek is gebleken dat toepassingen met Tercol (MG)(poten) en later in de teelt volvelds met Tercol (L) zorgen voor een hogere kwaliteit van de knol.
Tercol bestaat uit een sterk geconcentreerde mengsel van speciaal geselecteerde kruidenconcentraten en algen. Dankzij de plantversterkende bestanddelen ontwikkelen de planten indirect een verhoogde weerbaarheid en vitaliteit. Het product ondersteunt het natuurlijke regeneratievermogen, heeft een voedende en plantversterkende werking bij invloeden van buitenaf, in de bodem en bij de wortels. Tercol vermindert abiotische stress bij planten en verhoogt de kwaliteit van de knol.