Vochtig voorjaar zorgt voor veel septoria infecties in granen
In tegenstelling tot voorgaande seizoenen hebben zich dit voorjaar al legio infectiekansen voorgedaan voor septoria. „De graangewassen zijn goed de winter doorgekomen, maar het zijn de weersomstandigheden in maart en april die bepalen welke schimmels de kop opsteken”, stelt technisch productadviseur Guus Bergmans van BASF. Volgens Bergmans sluimert septoria eigenlijk altijd onderin het gewas. Doordat de afgelopen voorjaren relatief droog waren, krijgt septoria weinig kans. „Maar de vele neerslagmomenten van de afgelopen weken zijn juist gunstig voor septoria”, weet Bergmans.
Hij onderstreept dat het 3 tot 4 weken kan duren voordat de infectie met het blote oog is te zien. Om de infectie tijdig de kop in te drukken, adviseert Bergmans de telers om bij de middelkeuze voor de T1 bespuiting de septoria een grotere rol te geven. Wat betreft het middelenpakket van BASF verwijst hij naar de nieuwe fungicide Balaya. Volgens Bergmans werkt dit middel superieur op septoria en pakt het gelijktijdig ook gele roest goed mee. „Ook die schimmel heeft in vatbare rassen al de kop opgestoken.” Overigens zegt Syngenta met Elatus Era ook een krachtig middel in huis te hebben, dat ook bijzonder effectief is tegen roesten en septoria.
30 procent opbrengstverliezen
Vroege en zware aantastingen van de septoria schimmel kunnen tot 30 procent opbrengstverliezen veroorzaken. De aantasting treft in principe alleen de bladeren van graanplanten. De opbrengstderving door een aantasting is het gevolg van verlies aan assimilatiecapaciteit en verstoring van de sink-source verhouding in de plant. Daardoor blijven assimilatieproducten en N-verbindingen, die eigenlijk bestemd zijn voor de korrelvulling, in de bladeren achter. De schimmel veroorzaakt daardoor vooral een afname van het duizendkorrelgewicht.