Proefproject voor vermindering glyfosaat op pachtgronden
Geen glyfosaatverbod in reguliere pachtcontracten Rijksvastgoed
Het is op basis van geldend recht niet mogelijk om lopende pachtcontracten open te breken en daaraan eenzijdig andere voorwaarden te verbinden, zoals het verbieden van het gebruik van glyfosaathoudende middelen, schrijft demissionair minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had in een motie gevraagd om de toepassing van deze stof te verbieden op re pachtgronden van het Rijksvastgoedbedrijf.
Voor toekomstige contracten voor de geliberaliseerde pacht wil het Rijksvastgoedbedrijf wel kijken naar de mogelijkheden om het gebruik van glyfosaat op deze gronden te beperken. Het bedrijf wil daarom bij de openbare inschrijving voor deze pachtgronden meer percelen gaan verpachten aan boeren die zich gaan aansluiten of aangesloten zijn bij duurzaamheidscertificaten, zoals Skal. Het gebruik van glyfosaathoudende middelen is niet toegestaan op de Skal gecertificeerde bedrijven.
Proefproject
Het Rijksvastgoedbedrijf werkt de komende periode aan een proefproject, waarbij pachters er vrijwillig voor kunnen kiezen om het gebruik van glyfosaathoudende middelen te verminderen of te stoppen. Dit proefproject wordt uitgevoerd in overleg met LNV en de sectororganisaties om zo een goed beeld te krijgen van de motivaties van pachters om hier aan mee te werken. Het proefproject moet aansluiten bij de verduurzamingsopgaven van het kabinet, zoals het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030.
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft ongeveer 41.000 hectare grond ter beschikking. Hiervan is ongeveer 90 procent in gebruik gegeven aan boeren op basis van reguliere pachtcontracten (doorgaans levenslang) en ongeveer 10 procent op basis van geliberaliseerde pachtcontracten (doorgaans voor een periode van 4 tot 6 jaar).
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Ministerie van LNV