Glyfosaatdiscussie: ‘Inhoud lijkt te verliezen van emotie’
LTO Noord-Holland vindt dat boeren en tuinders het vertrouwen verdienen om zelf de beste keuze te maken op basis van beschikbare middelen en technieken. Daarbij is vakmanschap en kennis het uitgangspunt, ofwel professionele ruimte, zegt Nico Verduin, voorzitter van LTO Noord regio West. „Het is zorgelijk dat de provincie op de stoel van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat zitten. Zoals bij meer dossiers lijkt de inhoud het te verliezen van de emotie.”
Buitensporige contractsbepaling
Boeren die grond van provincie Noord-Holland pachten, mochten vanaf 1 november 2020 geen glyfosaat meer gebruiken op provinciegronden met een pachtcontract met een duur langer dan een jaar. Dit verbod gold al voor percelen in het NatuurNetwerk Nederland. Grondkamer Noordwest haalde onlangs een streep door dit glyfosaatverbod: volgens het orgaan is het verbod in meerjarige contracten een ‘buitensporige contractsbepaling’.
Provincie Noord-Holland vindt het verbod goed verdedigbaar, omdat zij ‘samen met de pachters een impuls wil geven aan duurzame landbouw, biodiversiteit, natuur, waterkwaliteit’. LTO Noord-bestuurder Verduin is duidelijk een andere mening toegedaan. „LTO vindt dat voor duurzaamheid beter kan worden gewerkt met doelvoorschriften dan met regelvoorschriften. Het glyfosaatverbod is typisch een regelvoorschrift, ook om die reden raden wij dit af. Verder worden op veel plaatsen proeven gedaan met vormen van grondbewerking zonder gebruik van chemische middelen. Er is meer tijd nodig om tot betere systemen te komen, die naast behoud van gewasopbrengst ook voorkomen dat er te veel bewerkingen nodig zijn om onkruid te beheersen.”
Lees het volledige artikel in de Agraaf van zaterdag 24 april
Tekst: Agrio
Beeld: Ellen Meinen