Mijn Keus: Rijenfrees met bemester
De machine is vrijwel gelijk aan de vorige, geeft Brands aan. „Alleen de overbrengingsverhoudingen zijn anders. De machine maakt meer toeren, meer slagen per minuut.” Ook had de oude frees een aandrijflijn met tandwielen en een ketting, de nieuwe heeft nu vier tandwielen in een tandwielkast aan de zijkant van de machine. Brands verwacht dat deze nieuwe aandrijfconstructie bestand is tegen meer pk’s. „De hele machine is voor mijn gevoel wat zwaarder uitgevoerd, waardoor er ook grotere trekkers voor kunnen.”
Vloeibare kunstmest
Dealer Van der Maar uit Hornhuizen voorzag de frees op verzoek van Brands van een systeem om vloeibare kunstmest in rijenbemesting toe te dienen. Bij de vorige machine gebeurde dat nog door middel van een spuitboompje voor op de trekker die de kunstmest op de plaats van de ruggen spoot. „Daar hadden de freesmessen die de ruggen vormden erg onder te lijden”, geeft Brands aan. „Zij roestten erg vanwege de agressieve kunstmest.” Bij zijn nieuwe machine liet hij voor elke rug een tand monteren en wordt de kunstmest via een buisje gelijk in de rug gebracht. „De frees gaat niet meer door de kunstmest heen. Voordeel is ook dat de mest nu dichtbij de knol ligt.”
Afwisseling
De kunstmest zit in een tankje dat Brands overzet van de pootmachine, waar het gebruikt wordt voor het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen. Zo staat hij weer gesteld voor de 35 hectare S-pootgoed die hij teelt, naast de suikerbieten en granen die hij ook nog heeft op zijn 165 hectare grote bedrijf. Tweede tak is het houden van 20.000 scharrelvleeskippen. Hij houdt wel van de afwisseling en is altijd op zoek naar iets anders, beters of nieuws. Zo werkt hij dit jaar voor het eerst volgens NKG en freest hij zijn aardappelruggen in geklepelde groenbemester op tarwestoppel. „Het is wennen aan de manier van werken, maar het gaat prachtig.”
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Jan-Albert Brands