Start aardappelteelt voorspoedig
Op de Zuid-Hollandse eilanden zit driekwart van het aardappelareaal in de grond, schat CZAV verkoopleider Emiel Noordermeer. „Voor de Pasen waren de omstandigheden zo goed, dat er toen al veel werk is verzet.” Dat blijkt ook uit de zaaicijfers die Cosun Beet Company publiceert. Vlak voor Pasen was in Zuidwest Nederland de bietenzaai bijna afgerond.
Tijd genoeg om te poten
Traditioneel is er twee tot drie weken verschil tussen het Zuidwesten en de Noordelijke klei in de start van het groeiseizoen. Ook nu is dat weer het geval. In de Kop van Noord-Holland, Groningen en Friesland barst het voorjaarswerk nu pas echt los.
De aardappels worden gepoot, maar er moeten ook nog bieten en uien worden gezaaid.
In de provincie Flevoland is het aardappels poten nu echt in volle gang. "Het seizoen is aan de late kant”, zegt algemeen directeur Jan van Hoogen van Agrico. "Maar de structuur van de grond is prima. En gezien de weersverwachting is er tijd genoeg om onder goede omstandigheden te kunnen poten.”
Gebrek aan warmte
Het enige dat er aan ontbreekt is warmte. Het is vrijwel zeker dat de maand april historisch koud verloopt, al was een aprilmaand met een gemiddelde etmaaltemperatuur van minder dan 7⁰ C in de vorige eeuw helemaal niet uitzonderlijk. Deze eeuw is het nog niet eerder voorgekomen.
"De aardappels zijn of worden wel gepoot, maar de kieming zal op zich laten wachten gezien de weersverwachting”, denkt manager productie Jan Pieter Rijpma van handelshuis HZPC. „Geen reden om ongerust over te zijn. Aardappelknollen hebben reserve.”
Afname areaal
De handelshuizen maken zich ook geen zorgen over de afzet van pootgoed dit jaar, ondanks de coronacrisis waardoor de uitbetalingsprijzen aanzienlijk lager zijn uitgevallen, na een aantal uitstekende jaren. Er heeft een verschuiving plaatsgevonden van fritesaardappels naar andere afzetbestemmingen. Maar dat zal per saldo hooguit tot een kleine volumedaling leiden, vertelt Jan Pieter Rijpma van HZPC.
Algemeen Agrico directeur Jan van Hoogen: „Ik geloof niets van de verhalen dat het aardappel areaal dit jaar met 10-15 % krimpt. De afname als gevolg van de coronacrisis is veel minder groot.”