Veel meer Duitse uien en peen dan 20 jaar geleden
Volgens de statistieken van Statista.de varieerde de jaarlijkse uienopbrengst (inclusief sjalotten) in het eerste decennium van deze eeuw in Duitsland van 271.500 ton in 2003 tot 433.000 ton in 2010. Daarna piekte het tonnage in 2012 tot 588.200 ton, om vervolgens op een structureel hoger niveau tussen 400.000 (2013) en bijna 550.000 ton (2020) jaarlijks te stabiliseren. De laatste twee jaar was het totaal Duitse tonnage geoogste uien 25 procent meer dan in 2018, een uitzonderlijk droog jaar.
Dichtbij stedelijke gebieden
Voor Duitse vollegrondsgroente telers zijn asperges met 28.514 hectare in 2018 het grootste gewas. Gevolgd door peen en uien op de tweede en derde plek, met 12.200 hectare peen (20% meer dan in 2008) en 11.480 hectare uien (33% meer dan in 2008). Het meeste areaal is te vinden langs de Limburgse grens en rond de grootstedelijke gebieden van Bremen, Hamburg en Berlijn, blijkt uit data van het Thünen Institut.
Zelfvoorzieningsgraad
Ondanks de groei van areaal en opbrengst is Duitsland, in tegensteling tot de meeste akkerbouwgewassen, niet zelfvoorzienend voor uien en peen. In 2019 bedroeg de zelfvoorzieningsgraad voor uien 63 % en voor peen 70%. In jaren met zeer lage opbrengst en/of areaal wordt tot wel 50% geïmporteerd.