Verandering: Frees loopt rustig op ringen
Schippers is partner in landbouwbedrijf Nieuw-Campen in Kamperland (ZL). Met drie collega’s en een medewerker bewerkt hij zo’n 350 hectare, waarvan 60 hectare consumptieaardappelen. De laatste jaren is de akkerbouwer gericht bezig met de omschakeling naar niet kerende grondbewerking (NKG).
Het is juist op deze NKG-percelen dat Schippers tegen het probleem van de stuiterende frees aanliep. Door de structuur van de bodem en de stugheid van de aanwezige gewas- en wortelresten gingen de spijlen van de looprol niet meer de grond in. „Eigenlijk sprong de frees als geheel nu van spijl naar spijl.” De machine had te lijden onder de wisselende belastingen en ‘klappen’.
Met bouten aan elkaar
Even overwoog de akkerbouwer extra spijlen te monteren zodat de machine rustiger zou lopen. Dat geeft echter ook weer sneller vollopen op vochtiger gronden, is de verwachting van Schippers. Hij kan de rol ook achter de frees monteren, maar is dan de werking als diepteregeling kwijt. Medewerker Simon kwam op het idee ringen te maken waarop de looprol zou steunen, en daarmee de hele frees. Schippers liet bij een plaatselijke smid zes halve ringen maken waarop hij een hoekijzertje lastte. Bij die hoekijzers kan hij de twee helften met bouten aan elkaar maken.
Eenvoudig verwijderen
„Het idee is simpel en kost alles bij elkaar zo’n 250 euro aan materiaal en 100 euro arbeid.” De werking is perfect. „De looprol gaat nog steeds de grond niet in, maar loopt rustig op de ringen in plaats van op de spijlen.” Als Schippers grond moet bewerken waar de rol wel in kan zakken, zijn de ringen eenvoudig te verwijderen.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Michael Schippers