De meerwaarde van een bloeiende akkerrand
Tips bij het inzetten van akkerrandmengsels
Benut je akkerranden voor meer biodiversiteit
Door een bloeimengsel te zaaien in de akkerrand zorg je voor meer bovengrondse en ondergrondse biodiversiteit. De strook kan nuttige insecten huisvesten en de bodem verbeteren. In het nieuwe GLB beleid krijgen bloeiende akkerranden mogelijk een prominente rol. Door nu alvast ervaring op te doen ben je straks goed voorbereid.
Maatschappelijke waarde
Een fleurig bloeiende akkerrand wordt gewaardeerd door voorbijgangers en lokale bewoners. Deze dient ook een maatschappelijk belang. Daarom is er ook binnen het GLB beleid steeds meer plek voor de akkerranden. De belangstelling voor bloeiende akkerranden neemt toe.
Onderzoek
De toenemende belangstelling wordt ook onderbouwd met onderzoek naar het nut en de meerwaarde van akkerranden. Uit een aantal onderzoeken blijkt een meerwaarde voor de biodiversiteit. De aantrekkingskracht voor nuttige insecten zorgt voor minder plaagdruk in het gewas ernaast. In de akkerranden kunnen plaagbestrijders zich goed ontwikkelen en in het hoofdgewas een plaagexplosie onderdrukken.
Daarnaast zijn de extra insecten een goede voedingsbron voor veel vogels waarmee een ecosysteem in stand gehouden kan worden. Uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd door Nature Today bleek dat waar akkerranden waren ingezaaid in het najaar meer vogels aanwezig waren. Dit omdat er meer voedsel beschikbaar was in de vorm van zaden en insecten.
Akkerranden zijn ook goed voor de bodem en kunnen, mits goed toegepast, onkruid onderdrukken. Ze worden heel vaak ingezaaid juist op plekken langs sloten waar de onkruiddruk net wat hoger ligt dan in de rest van het perceel. Belangrijk is dan om te kiezen voor een akkerrand met een snelle bodembedekking.
Akkerranden en teeltvrije zones
Teeltvrije zones zijn zones in het perceel waar geen gewasbescherming en bemesting op toegepast mag worden. Het is wel toegestaan om akkerrandmengsels in te zaaien in teeltvrije zones. In plaats van deze braak te laten liggen is het juist een meerwaarde voor de biodiversiteit en het landschap om deze ruimte te benutten met een akkerrandenmengsel. Bovendien wordt zo extra CO2 vastgelegd.
Braak met drachtplanten
Het is mogelijk om met een aantal akkerrandenmengsels gebruik te maken van de GLB-regeling “braak met drachtplanten.” Er moeten minimaal drie drachtplanten in het mengsel zitten en deze moeten overheersen. Daarnaast moeten de drachtplanten langdurig bloeien. Hiervan is een lijst samengesteld waarbij de bloeiperiode is genoemd. Deze is te vinden op de website van de RVO.
Praktische tips bij inzaai en teelt.
Maak gebruik van de teeltvrije zones en creëer meer biodiversiteit in het perceel.
Maak voor inzaai gebruik van een vals zaaibed om het onkruid te onderdrukken.
Het tijdstip voor inzaaien is het meest ideaal tot half mei. Inzaai voor de regeling braak met drachtplanten is tot 16 mei.
DSV zaden heeft verschillende akkerrandenmengsels ontwikkeld die voor meerdere toepassingen geschikt zijn. Meer informatie is te vinden op de website: www.dsv-zaden.nl.
Brandenburger bijenweide is speciaal samengesteld voor het aantrekken van bijen en hommels en wordt ook ingezet voor ‘’braak met drachtplanten”.
Bloeiparadijs Lippstadt is gericht op een fraaie en lange bloeiperiode. Deze voldoet ook aan de regel “braak met drachtplanten.”
Zomerbloei Zelder is een zomerbloeiend mengsel dat heel soortenrijk is en zich wat langzamer ontwikkeld, maar in de zomer een heel kleurrijk geheel vormt. Zeer aantrekkelijk om te zien. Het is goed mogelijk om deze met de andere mengsels te mengen voor meer bloei in de zomer.
Samenvattend: de inzet van akkerranden zorgt voor meer biodiversiteit, meer bestrijdende insecten. Is goed voor de bodem en het hoofdgewas ernaast. En het dient ook het maatschappelijk belang.